Már csak Putnokon veszélyes a levegő minősége

Vágólapra másolva!
Miskolcon és Nyíregyházán hétfő reggel megszüntették a szmogriadót, Budapesten még marad a tájékoztatási fokozat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint kedd estétől várhatóan ismét romlik a levegő minősége.
Vágólapra másolva!

Az országban már csak a Borsod megyei Putnokon veszélyes a szálló por miatt a levegő minősége az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) adatai szerint, de négy dunántúli és öt északkeleti településen még egészségtelen szintet mutatnak a műszerek. Putnokon a szálló por (PM10) koncentrációja a köbméterenkénti 100 mikrogramm felett van.

Az OKI szerint egészségtelennek számít a levegő Salgótarján, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár és Debrecen, a Dunántúlon pedig Várpalota, Székesfehérvár, Pécs és Sopron térségében. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van.

Hétfőn Nyíregyházán megszüntették az október 30-án elrendelt szmogriadót, a városháza tájékoztatása szerint kitisztult a település levegője. A Széna téri automata mérőállomás vasárnap a határérték alatti, 72 mikrogrammos értéket regisztrált. Miskolcon is megszűnt a szmogriadó riasztási fokozata hétfőn a levegő minőségének javulása miatt, ugyanakkor a tájékoztatási fokozat érvényben van.

Utóbbi van érvényben Budapesten is, tekintettel a vasárnapi, kismértékben romló mérési eredményekre és a kedd estére várható kedvezőtlen meteorológiai helyzetre - közölte hétfőn a Főpolgármesteri Hivatal.

Vasárnap a kis méretű szálló por mennyisége a levegőben három fővárosi mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot, ugyanakkor továbbra is minden mérőponton magasabb volt az egészségügyi határértéknél, a köbméterenkénti 50 mikrogrammnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint hétfőn eleinte változóan felhős lesz az ég, majd megnövekszik a felhőzet, így vasárnaphoz képest csökken a légszennyező anyagok koncentrációja. Kedd estétől azonban várhatóan romlik a levegőminőség.

Tarlós István főpolgármester - az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése tilalmának fenntartása mellett - ismételten önkorlátozást kér a budapestiektől, mind a gépjárműhasználatban, mind a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatában.