A médiából értesült a történtekről - vallotta az Il Ferro-ügy vádlottja

Vágólapra másolva!
Megkezdődött az Il Ferro-per tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. Az autóreklámokkal foglalkozó cég vezetőjét és társait több száz millió forintos hűtlen kezeléssel vádolják. Az egykori cégvezető tagadja bűnösségét, vallomása szerint a történtekről ő is csak a médiából értesült.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét az Il Ferro Kft. egykori vezetője a Fővárosi Bíróságon (FB) hétfőn megkezdődött büntetőperben. A férfit gépkocsikon elhelyezett reklámok miatt sok száz millió forintos hűtlen kezeléssel, sikkasztással, csalással vádolják.

L. Róbert hétfői vallomásában azt mondta, hogy bűncselekményben nem vett részt, a történtekről a médiából értesült. Vallomása elején a 41 éves férfi kérdésre válaszolva azt mondta, hogy jelenleg havi 200 ezer forintos fizetést kap egy kft.-től. Korábban többször is pénzbüntetésre ítélték kisebb súlyú bűncselekmények miatt, jelenleg pedig folyamatban van ellene súlyos testi sértés vádjával egy büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Az ügyészség szerint az Il Ferro Kft. 2006-2007-ben több ezer autóssal kötött szerződést, amely arról szólt, hogy pénzt ad reklámok közzétételéért, de használt autó esetében egyszeri 180-333 ezer forintos díjat, új autónál pedig az általa kijelölt kereskedőnél történő vásárlást és 5-10 ezer forintos ügyintézési díjat kért. Cserébe azt ígérte, hogy új autó esetében fizeti a havi részletet 40 ezer forintig, a használt kocsik után pedig havi 50 ezret ad.

Az elsőrendű vádlott, L. Róbert volt ügyvezető százmilliókat utalt rokonai, barátai cégeihez fiktív számlákra, ügynöki jutalék címén, ellenszolgáltatás nélkül, és a pénzt később a vádlott-társak visszaadták neki - áll a vádiratban. Az ügyészség szerint egyes vádlottak már 2006 nyarán tudták, hogy a cég tevékenysége hosszú távon nem biztosított, hiszen a bevételeket jelentősen meghaladták a kiadások. A cég mégis folytatta a partnerek gyűjtését egészen 2007 márciusáig, amikor felfüggesztették ügyfeleiknek a reklámdíjak folyósítását, ám az év áprilisáig még újabb 380 szerződést kötöttek.

Mind a hét vádlott szabadlábon védekezik, köztük L. Róbert testvére, mindkét férfi felesége, továbbá három barátjuk, ismerősük. Az eljárás adatai szerint a vádlottak az Il Ferróval szerződő, új autókat vásárlók után közvetítői jutalékot kaptak az autókereskedőktől.

A büntetőper tárgyalásának szünetében az egyik, károsultakat tömörítő pertársaság ügyvédje újságíróknak elmondta: 600 sértettet képvisel, köztük sok kisnyugdíjast, akik hitelt vettek fel a reklámdíj befizetésére, de van a sértettek között egyház, illetve fogyatékosokat foglalkoztató vállalkozás is. Az általa képviselt károsultak összesen mintegy 300 millió forintot követelnek az Il Ferrótól, illetve a vádlottaktól.

A Fővárosi Főügyészség több mint egy éve, tavaly júliusban emelt vádat az Il Ferro-ügyben. A hétfőn megkezdődött büntetőperben a tervek szerint az idén december 1-jéig tárgyal az FB, a vádlottak meghallgatása után várhatóan sor kerül egyes sértettek, valamint igazságügyi adó- és könyvszakértők tanúkénti vallomására. A törvény szerint akár tíz évnél hosszabb börtönbüntetés is kiszabható a vádbeli cselekményekért.