Pluszpénzt kapnának a bizottsági munkáért a képviselők

Vágólapra másolva!
A képviselői alapilletmény harminc százalékát kapnák meg pluszban azok az országgyűlési képviselők, akik kiemelt tagjai valamelyik bizottságnak. A képviselői fizetések módosításáról szóló új szabályozást előkészítő egyik albizottság további juttatásokat adna többek között a bizottsági elnököknek, a frakcióvezetőknek és a jegyzőknek is.
Vágólapra másolva!

Többletjuttatásokat biztosítana az országgyűlési képviselők bizottsági munkájáért az alkotmányügyi bizottság albizottsága, amely a képviselők fizetéséről szóló - Lázár János fideszes frakcióvezető koncepciójából kiinduló - új szabályozást készíti elő.

A testület várhatóan olyan országgyűlési határozati javaslatot terjeszt elő, amely a helyettes államtitkári javadalmazással megegyező tiszteletdíjat biztosítana a képviselőknek - ez jelenleg csaknem havi bruttó 750 ezer forint -, egyezően a Lázár-féle koncepcióval. Az eredeti koncepciótól eltérően azonban ezen felül az alapilletmény 20 százaléka járna a képviselőknek egy rendes bizottsági tagságért, a kiemelt bizottsági tagságért pedig annak 30 százaléka. A második bizottsági tagságért plusz 10 százalék lenne a díjazás, a vizsgáló- és eseti bizottságokért pedig 5 százalék.

A bizottsági elnökök ezen felül plusz 30 százalékra lennének jogosultak, az alelnökök pedig további 20 százalékra. Az Országgyűlés jegyzőinek pluszjuttatása az alapilletmény 30 százaléka lenne, és a tisztséget úgy vennék figyelembe, mint első bizottsági tagságot. Az Országgyűlés alelnöke pluszban az alapilletménye 70 százalékát kapná, az Interparlamentáris Unió elnöke plusz 40 százalékot, alelnöke 20 százalékot.

A frakcióvezetők és egy frakcióvezető-helyettes pluszjuttatását finanszíroznák, valamint a frakció létszámától függően a második és minden további 50 fő esetében plusz egy helyettest. A frakcióvezető pluszdíjazása az alapilletmény 30, a helyettesé pedig 20 százaléka lenne.