Összeférhetetlenség miatt mondatná le mandátumáról Meggyes Tamást az LMP

Vágólapra másolva!
Több mint négymillió forint képviselői fizetést vett fel jogosulatlanul a volt esztergomi polgármester az LMP szerint. A párt azt állítja: Meggyes Tamás felügyelő bizottsági tagságot lát el egy önkormányzati cégnél, ami a törvény szerint összeférhetetlen a parlamenti képviselői munkával. A politikus közleményében azt írta, sajnálja, hogy nem tudott róla: összeférhetetlen a két tisztség.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is összeférhetetlenné vált Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester az LMP szerint, mert törvénysértő módon önkormányzati tulajdonú cégben vállalt felügyelő bizottsági tagságot. A párt ezért közleményben szólítja fel a Fidesz esztergomi képviselőjét, hogy haladéktalanul mondjon le mandátumáról, a jogtalanul felvett több mint négymillió forintot fordítsa Esztergom adósságállományának csökkentésére. Az LMP az ügyben a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsághoz fordul.

A képviselők jogállásáról szóló törvény egyértelműen fogalmaz az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségével kapcsolatban: képviselő önkormányzati tulajdonú cégben nem lehet felügyelő bizottsági tag. Ehhez képest Meggyes Tamás 2011. május 2. óta lát el ilyen tisztséget a százszázalékosan önkormányzati tulajdonú Strigonium Számviteli és Gazdasági Tanácsadó Zrt.-ben - írja az LMP közleménye.

Meggyes Tamás kedden sajtóközleményben reagált az LMP állításaira. A politikus azt írta: az önkormányzati cégekben 2011 májusa óta a felügyelői bizottsági tagságot díjazás nélkül vállalta, mint ahogy az elmúlt egy évben az önkormányzati képviselői munkája után sem kapott tiszteletdíjat, tehát az országgyűlési képviselői munkája után kapott díjazáson kívül nincs más jövedelme.

"Sajnálom, hogy nem tudtam arról, hogy az önkormányzati cégben vállalt felügyelő bizottsági tagság összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel, most, hogy erről a számomra kissé meglepő tényről tudomást szereztem, a mai napon lemondtam ezen felügyelő bizottsági tagságokról" - írja Meggyes.