Nyolc magyar elhagyhatta a hurghadai kórházat

Vágólapra másolva!
Már csak egy magyar van az intenzív osztályon a hurghadai kórházban, a vasárnapi buszbaleset nyolc sérültje pedig kedden elhagyhatta az intézményt, ők valószínűleg már kedden Magyarországra repülnek. A Kairóban ápolt sérültek állapota továbbra is súlyos, kedden reggel egy magyar szakembercsoport repült Egyiptomba.
Vágólapra másolva!

A hurghadai buszbaleset 29 sérültje közül nyolc elhagyta kedd reggel a városban lévő Nile kórházat, és mentőautón a repülőtérre viszik őket - jelentette a helyszínről az MTI különtudósítója.

A tudósító tudott beszélni a kórházat elhagyó magyarokkal, de ők nem akartak nyilatkozni. Azt kérték a két mentőautó-vezetőtől, hogy lassan hajtsanak - jelentette a tudósító. Kveck Péter kairói nagykövet hétfőn kora este úgy nyilatkozott, hogy a hurghadai kórházban ápolt magyarok közül körülbelül tíz egy-két napon belül távozhat. A nagykövet elmondta azt is, hogy már csak egy embert kezelnek a Nile kórházban intenzív osztályon. A Kairóban ápolt négy sérült állapota továbbra is súlyos, de összességében azt lehet mondani, hogy javult az állapotuk. Kedden reggel magyar szakembercsoport repült Kairóba, van köztük a lelki sérülések feldolgozását segítő pszichológus és a balesetet vizsgáló közlekedésbiztonsági szakember.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Mentővel vitték a magyarokat a reptérre. További képekért kattintson!

Vasárnap este egy magyarokat szállító autóbusz tartott az ismert egyiptomi üdülőhelyről, Hurghadáról a reptérre; a jármű felborult, 11-en életüket vesztették, 29-en pedig megsérültek. A baleset pontos okairól egyelőre nem közöltek információkat, ahogy fogalmaztak: vagy műszaki hiba, vagy gyorshajtás, vagy a kettő együtt okozta a szerencsétlenséget.

Hétfő esti hírek szerint akár már kedden hazaszállíthatják a vasárnap esti egyiptomi buszbaleset könnyebb sérültjeit. A Külügyminisztérium egyeztet az utazást szervező irodával. Az iroda közlése szerint folyamatosan közlekedtet repülőjáratokat Hurghada és Budapest között, ezért a sérültek ezen az úton juthatnak majd Magyarországra, amint szállítható állapotban lesznek. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn utasította Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy haladéktalanul "hozzák haza" a Magyar Honvédség egyik repülőgépével a vasárnapi egyiptomi buszbaleset áldozatainak holttestét.