Vágólapra másolva!
Hátrányos megkülönböztetést alkalmazott egy szerencsi fitneszterem, amikor két évvel ezelőtt azért nem engedett edzeni két fiatalembert, mert azok romák voltak - döntött keddi ítéletében a Fővárosi Bíróság. Az üzemeltetőnek kétszázezer forint bírságot kell fizetnie.
Vágólapra másolva!

Jogerősen kétszázezer forintra büntetett a Fővárosi Bíróság egy szerencsi edzőtermet, amely két évvel ezelőtt nem engedte két fiatalembernek, hogy használják a fitnesztermet azok roma származása miatt. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tavaly májusában 200 ezer forintnyi bírsággal sújtotta az edzőterem üzemeltetőjét, a Fővárosi Bíróság keddi ítéletében fenntartotta a hatóság határozatát.

Utóbbi szerint az edzőterem megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott, amikor származásuk miatt nem engedte a romáknak, hogy használják a fitnesztermet.

Az üzemeltető többek között azzal védekezett, hogy a kisvárosban évek óta baráti alapon, ismerősök számára működik az edzőterem, amelynek roma látogatói is vannak, de csak a tagok ajánlásával lehet oda bejutni. A cég ügyvédje a tárgyaláson azzal érvelt, hogy a kifogásolt eset éppen egy szombati napon történt, amikor sokan voltak, ezért balesetveszélyes is lehetett volna, ha még több sportolni vágyót engednek a helyiségbe. Hozzátette, hogy később az edzőterem működtetője még bérletet is felajánlott a két fiatalembernek, ám ők akkor már nem fogadták el.

Az EBH jogi képviselője a tárgyaláson szóvá tette, hogy korábban az edzőterem üzemeltetője azt közölte: akkor sem engedték volna be a romákat, ha üres a helyiség, arra való hivatkozással, hogy bármikor jöhetnek régi tagok.