Egymásra mutogatnak a West-Balkán-per vádlottjai

Vágólapra másolva!
A vádlottak meghallgatásával folytatódott a West-Balkán-ügy tárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB), szerdán két vádlottnak kellett megjelennie a tárgyaláson. Az egyikük a rendezvényen a vendéglátásért, a másik a biztonságért felelt. Mindketten fenntartották, hogy ártatlanok az ügyben, de a tárgyaláson csak egyikük tett vallomást. A keddi és szerdai tárgyalásokon egyik vádlott sem vállalta, hogy ő volt a három lány halálával végződő rendezvény főszervezője.
Vágólapra másolva!

Ki szervezte a január 15-i, három fiatal lány halálával végződő bulit? - a vádlottak keddi és szerdai meghallgatása után ez látszik a legfontosabb kérdésnek a West-Balkán ügyében folyó büntetőperben. A kedden és szerdán megismert vallomásokban a négy vádlott mindegyike azt állította: csak részfeladatokat látott el, a felelősség másoké.

Sz. Győző, a West-Balkán egyik tulajdonosa és ügyvezetője kedden arról beszélt, hogy gazdasági kényszerből bérbe adták a helyet, a tragédiával végződő rendezvényt tehát külső cég szervezte. Az elsőrendű vádlott azt mondta: cégtársától, a korábban szintén meggyanúsított, de a vádlottak közt már nem szereplő A. Gábortól úgy tudta: 1800-an férnek be a szórakozóhelyre. Ezt állítása szerint ő közölte is a szervezőkkel, de azok becsapták, és szándékosan jóval több, mintegy 3000 embert engedtek be.

A másodrendű vádlott, K. Tamás nem kívánt vallomást tenni, ezért felolvasták korábbi, még a nyomozás során tett vallomásait. Ezekben azt állította, hogy a rendezvényt Cs. József harmadrendű vádlott szervezte, ő is rajta keresztül került először a DJ-k, aztán a szervezők közé. A január 15-i rendezvényen szerinte ő csak a fellépőkért, a hang- és fénytechnikáért felelt, a többit Cs. József és mások intézték. A belépőket ugyanakkor a vádlott testvére és ismerősei szedték, ők ragasztották a karszalagokat is. Sz. Győző azt mondta: a bérleti díj első felét is K. Tamás vitte be az üzletvezetőnek.

A nyomozás során tett vallomásában K. Tamás azt állította: nem tudja, hány ember férhet be a West-Balkánba. Azt mondta, az első, december 4-i - még nem Noise Night Life néven futó - rendezvényen DJ-kén lépett fel, azon a bulin pedig két-háromezer ember lehetett. Később Sz. Győző megkérdezte tőle, hogy honnan veszi a két-háromezres létszámot, de K. Tamás nem kívánt válaszolni. Sz. Győző szerint K. Tamás nem mond igazat.

Nem is feltételezte, hogy a West-Balkán alkalmatlan lenne a célra

A szerdai tárgyaláson Cs. József meggondolta magát, és korábbi bejelentésével szemben vallomást tett. Azt állította: december 4-én még ő és üzlettársa szerveztek bulit "Normafa Open Air" címen a West-Balkánba, de a január 15-i Noise Night Life már K. Tamás ötlete volt, ők csak összehozták Sz. Győzővel. Cs. József szerint ő kizárólag a vendéglátást vállalta magára, mással nem foglalkozott. A bíró kérdésére azt mondta: nem is feltételezte, hogy a West-Balkán alkalmatlan lenne a célra, hiszen "korábban is voltak hasonló rendezvények".

Cs. József megerősítette Sz. Győző állítását, amely szerint a tulajdonosok meghatározták a szórakozóhely maximális befogadóképességét. A vallomásaiban ugyanakkor különböző számok szerepeltek, az ügyész kérdésére pedig összezavarodott, és ügyvédje tanácsára végül nem is válaszolt arra, hogy mi a különbség oka. A harmadrendű vádlott ugyanakkor határozottan állította, hogy a jegybevétel és a szponzori támogatás is K. Tamást illette, ahogyan neki járt a büfé hasznának 70 százaléka is.

Mindenki mást tekintett szervezőnek

Sz. Győző ezzel szemben ragaszkodott ahhoz, hogy ő K. Tamással nem beszélt, ő Cs. Józsefet tekintette szervezőnek. Az elsőrendű vádlott szerint ő a Diesel Music Kft.-vel szerződött, a szerződést pedig Cs. József írta alá, igaz más nevében (ezért őt okirat-hamisítással is vádolják). Nem értettek abban sem egyet, hogy Cs. József vitt-e magával biztonsági őröket, vagy azokat K. Tamás hívta.

Cs. József vallomására reagált a vallomást egyébként megtagadó K. Tamás is, aki szintén azt állította: nem beszélt Sz. Győzővel. Szerinte, ha ő lett volna a szervező, akkor a saját cége nevében köt szerződést a West-Balkánnal. K. azt is állította, neki nem szólt senki a hely befogadóképességéről. Állítása szerint a bérleti díj előlegét is csak Cs. József felszólítására fizette ki.

Nem könnyítik meg a szervező beazonosítását H. Istvánnak, a biztonsági örök főnökének vallomásai (amelyeket azért olvastak fel a tárgyaláson, mert a férfi nem kívánt vallomást tenni). A vallomásokban H. István többször is "Józsefet" és "Tamást" emlegette mint szervezőket, egy alkalommal pedig arról is beszélt, hogy elvileg mindketten utasításokat adhattak volna neki.

Az [origo] által megismert nyomozati iratokról itt olvashatja összefoglalónkat.