A magyar középiskolások harmada fogyasztott már drogot egy felmérés szerint

Vágólapra másolva!
Rohamosan terjednek a dizájnerdrogok a fiatalok körében, még mindig népszerű az amfetamin és a marihuána használata, viszont visszaszorult a heroin fogyasztása a Nemzeti Drog Fókuszpont vizsgálata szerint. A tiltott anyagok minimális változtatásaival előállított szerek a felmérés szerint az iskolákban is megjelentek. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kilenc új szer tiltólistára vételét kezdeményezte.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón Nyírády Adrienn, a hazai központ igazgatója elmondta: a 2010-re vonatkozó adatok szerint rohamosan jelennek meg és terjednek a dizájnerdrogoknak nevezett szerek. Az új hatóanyagokból tizennyolcat azonosítottak tavaly - tette hozzá. A dizájnerdrogok a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival előállított szerek.

Az igazgató szerint 2006 óta másfélszeresére nőtt a droghasználat a középiskolások körében. Négy év alatt másfélszeresére nőtt az amfetamin, valamint tovább nőtt a marihuána használata - a dizájnerdrogok megjelenése mellett - a középiskolások körében.

A legtöbben továbbra is a marihuána miatt kerülnek kórházba, de nőtt a stimulánsok okozta mérgezések száma is, viszont visszaszorultak a heroinmérgezéses esetek, és ezzel együtt csökkent a droghasználat miatti halálesetek száma.

A legjelentősebb változás 2010-ben a mefedron és a hozzá hasonló szintetikus vegyületek megjelenése volt. Ezek - de főleg az akkor még legális mefedron - népszerűsége néhány hónap alatt meghaladta az amfetaminét, méghozzá úgy, hogy az amfetaminlefoglalások száma sem csökkent - mondta. A mefedron január 1-jétől van tiltólistán.

A még legális drogok piacán megfigyelhető az internetes terjesztés gyors fejlődése. A világhálón a vizsgálat ideje alatt 19 olyan honlapot azonosítottak, amely ezeknek a szereknek a kereskedelmével foglalkozott - mondta az igazgató.

A sajtótájékoztatón Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a kormányzat intézkedéseket tesz az új drogok visszaszorításáért. Mint mondta, már nemcsak a szórakozóhelyeken, az utcán, hanem az iskolákban is megjelentek ezek a szerek. Tavaly negyvennél is több új szer került a piacra, ezt a mennyiséget pedig a régi listába vételi rendszerrel már nem lehet követni.

Az új nemzeti drogstratégia mellett olyan szabályozás kialakítása is folyamatban van, amely kémiai hasonlóság alapján vonná ellenőrzés alá a különböző hatóanyag-tartalmú szereket. A minisztérium kilenc új szer tiltólistára vételét kezdeményezte - mondta a főosztályvezető.