Gyurcsány: A reálbércsökkenés elsodorhatja a kormányt

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc természetes folyamatnak tartja, hogy új pártok alakulnak a baloldalon, mert a kormánnyal szemben eddig létező két ellenzéki alternatíva, az MSZP és az LMP egyike sem volt képes magához vonzani a bizonytalan szavazókat. Szerinte a kormány a legfontosabb ügyekhez nem tud, nem mer hozzányúlni, emiatt Magyarország pozíciója ma rosszabb, mint másfél éve volt.
Vágólapra másolva!

Az új tömörülések létrejöttével színesedik a baloldal, ám ha ezek a pártok fragmentáltak maradnak, az "Orbán malmára hajtja a vizet" - mondta Gyurcsány Ferenc a Policity nevű szervezet budapesti fórumán csütörtökön. Szerinte a kormánnyal szemben eddig létező két ellenzéki alternatíva, az MSZP és az LMP egyike sem volt képes magához vonzani a bizonytalan szavazókat, így "a politikai piacon elkezdődött a kínálatképzés".

Az MSZP-ből nemrég kivált Demokratikus Koalíció elnöke szerint további baloldali pártok létrejötte is segítség lehet, "ha a résztvevőkben meglesz a bölcsesség arra, hogy egy átfogó megállapodást kössenek arról, hogy hogyan váltják le Orbánt, és mit csinálnak utána". Gyurcsány a szervezetek között egy olyan megállapodást tartana célravezetőnek, hogy a 2014-es választásokon a Fidesz és a Jobbik jelöltjével szemben a demokratikus baloldalon csak egyetlen jelölt állna.

Saját maga, illetve az általa kezdeményezett párt szerepéről szólva azt mondta: "A látszatát is el kell kerülni, hogy a demokratikus ellenzék valamilyen mozgalmának vezetőjeként nekem akár kandidálni is szabadna, nem szabad, nem kívánok." A volt miniszterelnök fontos kérdésnek nevezte, hogy az összefogás mögött lesz-e választói akarat. Ebből a szempontból hasznosnak tartotta a jelenleg zajló gazdasági folyamatokat, amelyben "az ország húsz év után először megérti, hogy nincs ingyen ebéd", erőfeszítések nélkül pedig nincs polgári Magyarország.

Gyurcsány Ferenc úgy látja: Európában a választók tömegei elégedetlenek a válságkezeléssel, miközben "Magyarország nagyon rossz bőrben van". Szerinte jövőre olyan reálbércsökkenés lesz, amely könnyen elsodorhatja a kormányt, vagy jelentősen csökkentheti támogatottságát. Hozzátette: a kormány a legfontosabb ügyekhez nem tud, nem mer hozzányúlni, emiatt Magyarország pozíciója ma rosszabb, mint másfél éve volt.