Elfoglalták a józsefvárosi polgármester irodáját a hajléktalanokért tüntetők

Józsefvárosi Önkormányzat, Börtönné változtatjuk a Józsefvárosi Önkormányzatot!, A Város Mindenkié hajléktalan érdekvédelmi csoport performansza
Vágólapra másolva!
Rendőrök vitték ki a VIII. kerületi polgármesteri hivatal épületéből A Város Mindenkié csoport tüntetésének néhány résztvevőjét, akik Kocsis Máté hajléktalanpolitikája ellen tiltakoztak. A tüntetők délelőtt elfoglalták a polgármester irodáját, a rendőrök távozásra szólították fel őket. Kocsis Máté a tüntetők céljairól azt mondta, úgy tűnik ők azért drukkolnak, hogy mindenkinek lehessen az utcán élni.
Vágólapra másolva!

A Város Mindenkié elnevezésű csoport néhány tagja ülősztrájkkal tiltakozott a VIII. kerületi polgármester hajléktalanokat érintő intézkedései ellen. Délelőtt mintegy harmincan vonultak be a polgármesteri hivatalba, egy részük a folyosón, másik részük Kocsis Máté irodájában tiltakozott "Börtön helyett lakhatást", "A szegények nem bűnözők" feliratokat tartva. A polgármester irodájában a titkárnő asztalának dőlve ültek, miközben a titkárnő dolgozott.

Az irodában tartózkodókat a biztonsági őrök kivezették, később azonban visszamentek a csoport tagjai. Az épületben megjelentek a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) képviselői is, és felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a hivatalt, ellenkező esetben rendőri erővel távolítják el őket - tudtuk meg az egyik szervezőtől, Udvarhelyi Tesszától, akinek azonban gyorsan le kellett tennie a telefont, mivel épp megérkeztek a rendőrök a tiltakozás helyszínére.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Tüntetők a titkárnő asztalánál (a képre kattintva galéria nyílik!)

Az ügyfélfogadás végéig, fél 12-ig a tüntetők jogszerűen tartózkodhattak az épületben, utána azonban távozniuk kellett volna. Úgy tudjuk, a tüntetőket egyesével igazoltatták és vitték ki az épületből a rendőrök.

Az [origo] tudósítója két rabomobilt és hat rendőrautót látott a hivatal előtt, később a tüntetőket ezekkel vitték el a helyszínről. A tüntetők nem a saját lábukon jöttek ki, egy-egy embert három-négy rendőr hozott.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Rendőrök visznek ki egy embert a hivatalból (a képre kattintva galéria nyílik!)

Takács Attila, A Város Mindenkié csoport aktivistája tudósítónknak elmondta, hogy délelőtt tíz órakor kezdődött a félórás bejelentett demonstrációjuk a polgármesteri hivatal épülete előtt. A megmozdulás rendben lezajlott, és a szervezők ez után értesültek arról, hogy néhányan ülősztrájkot kezdtek Kocsis Máté irodájánál.

Takács Attila elmondta, az ülősztrájk független tőlük, és nem volt szervezett, de nyilván a szimpatizánsaik voltak, akik egyetértenek velük. Hozzátette, "teljes mértékben egyetért az állampolgári engedetlenséggel, mert fel kell hívni a döntéshozók figyelmét, hogy tarthatatlan a szabálysértési törvény tervezete".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A performansszal kezdődött (a képre kattintva galéria nyílik!)

A kormánypárti frakció hajléktalanügyi referensévé kinevezett Kocsis Máté több más fideszes képviselővel együtt azt javasolja, hogy minősüljön szabálysértésnek a "közterületen életvitelszerű lakhatás tilalmának ismételt megszegése".

Kocsis Máté Józsefváros polgármestere délután azt mondta, hogy felajánlotta a tüntetőknek, hogy a demonstráció előtt tárgyaljanak, "beszéljük meg mi a probléma", de ők ezzel nem éltek. "Nem vitatom el a véleménykifejezés jogát, de ülősztrájk helyett el lehetne fogadni a meghívást" - mondta a polgármester. Tudomása szerint egyébként nem volt hajléktalan az irodája előtt.

A demonstrálók által kifogásolt törvénymódosítás célja a polgármester szerint az, hogy senki ne éljen az utcákon, és a lehető legritkábban forduljon elő az, hogy télen megfagynak az emberek. "Éppen ezért semmiképp nem vonjuk vissza a javaslatot" - jelentette ki Kocsis Máté. A tüntetők céljairól azt mondta, úgy tűnik ők azért drukkolnak, hogy mindenkinek lehessen az utcán élni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Rabomobillal viszik el a tüntetőket (a képre kattintva galéria nyílik!)

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője az [origo]-nak a helyszínen azt mondta, hogy a rendőrségre délelőtt tizenegy órakor érkezett a bejelentés arról, hogy a polgármesteri hivatalban több személy jogszerűtlenül tartózkodik.

A rendőrök többször felszólították az iroda előtt ülőket, hogy hagyják el a területet, de mivel ez nem történt meg, a rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt előállították őket - mondta a szóvivő. A rendőrség közel két tucat ember ellen szabálysértés gyanújával indít eljárást, az érintettekre várhatóan pénzbírságot szabnak ki - közölte Horváth Katalin Fanni. A BRFK szóvivője kora este azt közölte: az előállított tüntetők elszámoltatása még folyamatban van, de kihallgatásuk után mindenkit elengednek.