Már nem nyomoznak hűtlen kezelés miatt a pécsi egyetemen

Vágólapra másolva!
Nem látta bizonyítottnak a rendőrség a fiktív számlaadást a Pécsi Tudományegyetem felnőttképzési szakán, ezért megszüntették a nyomozást. Az egyetemen történt vesztegetési ügy miatt továbbra is nyomoznak.
Vágólapra másolva!

Bűncselekmény hiányában megszüntette a hűtlen kezelés gyanúja miatt indított eljárást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) felnőttképzési karát érintő ügyben a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság. Erről hivatalos levélben értesítették az intézmény rektorát - közölte az egyetem pénteken.

A PTE közleményében az áll: az ügyészség még 2010 májusában, egy névtelen feljelentés alapján rendelte el a nyomozást, amelyet 17 hónap után zártak le. A vizsgálat a kar 2007 és 2010 közötti gazdasági működését vizsgálta, és nem találta megalapozottnak a névtelen feljelentő vádjait - tette hozzá a rendőrség tájékoztatása alapján az intézmény. Az eljárást az ügyészség azt követően rendelte el, hogy valaki feljelentést tett: állítása szerint a karon visszaélések, fiktív számlaadások történtek. A rendőrség a nyomozással összefüggésben 2010 májusában házkutatást tartott az egyetemen.

A gazdasági nyomozók akkor bűnügyi zár alá helyezték a PTE 2008-2010-es teljes beszerzési, közbeszerzési, szerződési és pénzügyi dokumentációját. A most egy másik ügy miatt előzetes letartóztatásban lévő I. Gábor, az egyetem akkori gazdasági főigazgatója az intézkedést sérelmezve akkor azt mondta: a bűnügyi zár hónapokig is eltarthat, az irattárat csak bejelentést követően, rendőr jelenlétében lehet kinyitni. Gábriel Róbert rektor ugyanakkor megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a házkutatásról nem a rendőrségtől vagy az ügyészségtől, hanem "folyosói pletykákból" értesült. A kar iratai egészen a közelmúltig bűnügyi zár alatt voltak.

Vesztegetés miatt még nyomoznak az egyetemen

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az ügyben I. Gábor mellett érintett az egyetem informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is.

Az NNI titkos információszerzésen is alapuló feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak - különböző beszerzések során - pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást. Az ügyben tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba.