Gyurcsány korábbi javaslatáról is dönt az MSZP kongresszusa

Vágólapra másolva!
Az etikai eljárások gyorsulhatnak, az MSZP-s miniszterelnök-jelöltnek a tagok és a szimpatizánsok ajánlását is gyűjtenie kellene, illetve a választmány létszáma is csökkenhet, ha az MSZP kongresszusa kétharmados többséggel elfogadja az elnökség által javasolt alapszabály-módosításokat. A pártból néhány hete távozó Gyurcsány Ferenc a kongresszusnak írt levelében szövetséget ajánlott az MSZP-nek, és elnézést kért volt párttársaitól a "megalapozatlan kritikákért".
Vágólapra másolva!

Az MSZP alapszabályának háromnegyedén változtatna az elnökség által felkért alapszabály-szerkesztő bizottság. A bizottság módosítási javaslatainak elfogadásához az MSZP-kongresszus kétharmados többsége szükséges.

A Harangozó Tamás szocialista képviselő által vezetett testület azt javasolja például, hogy a pártelnöki és a megyei elnöki tisztségre jelentkező jelölteknek az induláshoz meg kellene szerezniük az összes, illetve a megyei párttagok tíz százalékának támogatását. A képviselőjelölteknek a regisztrált támogatók tíz százalékának ajánlását kellene összegyűjteniük, a miniszterelnök-jelöltnek pedig országosan írnák ezt elő. Az alapszabály a jövőben a tagok mellett külön említené az aktivistákat és a szimpatizánsokat is.

A változások elfogadásával azok a szervezetek, amelyekkel az MSZP együttműködési megállapodást kötött, tanácskozási jogot kapnának a párt választmányában és a kongresszuson. A választmány létszámát ugyanakkor harmadával csökkentené az új alapszabály. Módosulhatnak a kongresszusi küldöttek delegálásának szabályai is: nem a párttagok, hanem a megyében élők száma határozná meg az arányokat. A helyi pártszervezetek finanszírozása szintén a helyben élő választópolgárok számától függene.

Gyurcsány korábbi javaslatáról is szavaznak

Az elnökség azt a javaslatot is támogatja, hogy legfeljebb két párttisztség betöltését engedélyezzék a tagoknak, illetve az elnökség támogatja azt is, hogy az MSZP országos és megyei tisztviselőinek a parlamenti képviselőkével megegyező vagyonnyilatkozatot kelljen tenniük. Ez utóbbit a Gyurcsány Ferenc által vezetett - a pártból időközben távozó - Demokratikus Koalíció Platform javasolta korábban. Az új alapszabály felgyorsítaná, illetve egyszerűsítené az elhúzódó etikai ügyeket. Mesterházy Attila pártelnök korábban elmondta, az elnökség a vétséget elkövetők párttagságának felfüggesztésére kapna felhatalmazást.

Forrás: MTI/Beliczay László
Gurmai Zita és Mesterházy Attila érkezik a kongresszusra

A reggel zárt üléssel kezdődő kongresszuson délután beszédet mond Mesterházy Attila és Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára. Az alapszabály-módosítás mellett tárgyalnak az MSZP szakpolitikai programjának alapjairól és arról az Iránytű elnevezésű vitairatról, amelyet a Lendvai Ildikó volt pártelnök által vezetett programtanács készített, és a szocialisták politikájának alapelveit rögzíti.

Gyurcsány levelet írt a kongresszusnak

Gyurcsány Ferenc, aki október végén távozott az MSZP-ből, szombat délelőtt a kongresszusnak nyílt levelet írt, amelyben a volt miniszterelnök úgy fogalmaz, hogy "a politikai elválás részünkről nem jelent emberi szakítást". Gyurcsány a levélben megköszöni, hogy évekig együtt dolgozhatott az MSZP-sekkel, és azt írja: "kívánjuk, hogy legyetek sikeresek, hogy szándékaitok szerint tudjátok átalakítani az MSZP-t".

A volt kormányfő hozzáteszi, "mi arra fogunk törekedni, hogy pártjaink között meglévő nyilvánvaló eszmei, kulturális, politikai különbségek ellenére lehetséges szövetségesként tekintsünk egymásra, akiket alapvetően azonos cél vezet: leváltani Orbán rendszerét és megteremteni az új köztársaságot". A pártból való távozásáról azt írja Gyurcsány, hogy "hosszú, helyenként gyötrelmes mérlegelést követően" döntött, és kijelenti, hogy sajnálja, ha bárkit, vagy az MSZP egészét "megalapozatlan, méltatlan kritikával illette".