Nyomoznak két külképviselet ingatlanügyei miatt

Vágólapra másolva!
A brüsszeli és a bécsi magyar külképviseletet érintő ingatlanügyek miatt indult nyomozás az MTI információi szerint. A gyanú az egyik esetben sikkasztás, a másikban hűtlen kezelés. Az ügyekben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést.
Vágólapra másolva!

Százmilliós sikkasztás, illetve hűtlen kezelés miatt indított nyomozást a rendőrség a brüsszeli külképviselet részére bérelt, de 2009-ben hónapokig igénybe nem vett épület ügyében, valamint azért, mert a bécsi nagykövetséghez tartozó lakások felújításánál a gyanú szerint túlszámlázás történt - tudta meg az MTI. A külügyi vezetőket érintő ügyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos fordult a hatóságokhoz.

A brüsszeli magyar állandó képviselet felújított épületét 2010 januárjában avatták. Az irodaházat - Faller Jenő, a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány külügyi szakállamtitkára, volt szófiai nagykövet közvetítésével - Bulgáriától bérelte akkor már egy éve a Külügyminisztérium. A feljelentés szerint a bérelt irodaház 2009 januárja és októbere között üresen, kihasználatlanul állt, ami a feleslegesen kifizetett bérleti díjak miatt legalább 65 millió forint többletkiadást jelentett a minisztériumnak.

Bartha László, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTV Híradója szerint közölte: jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanújával folytatnak eljárást az ügyben, jelenleg ismeretlen tettes ellen.

A rendőrség vizsgálja a bécsi magyar nagykövetséghez tartozó szolgálati lakások felújításának körülményeit is. A gyanú szerint a képviselet volt gazdasági igazgatója az elvégzett munka értékének többszörösét igazolta és fizette ki a vállalkozónak, amivel 40 millió forint kárt okozott. A feljelentésben az is szerepel, hogy a munkát végző cég a követségi lakások felújításával párhuzamosan a gazdasági igazgató saját családi házát is felújította - hangzott el az MTV Híradóban.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője azt mondta: a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya sikkasztás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettessel szemben. Hozzátette: jelenleg az adatok beszerzése, értékelése, elemezése folyik.

Az MTI információi szerint az ügy lehetséges érintettjei közül a volt szakállamtitkár már nem dolgozik a Külügyminisztériumban, a bécsi külképviselet korábbi gazdasági igazgatója pedig most a berlini magyar nagykövetség gazdasági vezetője.