Háttérbe küldené az MSZP eddigi vezetőit Mesterházy

Vágólapra másolva!
Tisztújítást javasolt az MSZP-frakcióban és a pártban Mesterházy Attila a párt szombati kongresszusán. A pártelnök szerint "új szereposztás kell" a szocialista politika megújításához, és nem szabad visszatérni "az orbáni világ előtti időszakhoz". A kongresszus ellenszavazat nélkül fogadta el az elnökség által javolt alapszabály-módosításokat, Gyurcsány Ferenc korábbi javaslatát viszont leszavazták.
Vágólapra másolva!

"Új szereposztás kell. Arra kérlek benneteket, akik az elmúlt években megjelenítették a szocialista pártot, hogy lépjetek egy kicsit hátrébb és a háttérből segítsétek a közösséget" - mondta az MSZP kongresszusán Mesterházy Attila, aki szerint az MSZP-nek a jövőben új utat kell járnia. "Tapasztalatotokra, tudásotokra szükség van, kérlek, támogassátok az új szereplőket" - mondta Mesterházy, akinek ez a bejelentése kapta a legnagyobb tapsot a kongresszuson.

A pártelnök azt javasolta, hogy a parlamenti frakcióban legyen tisztújítás a téli szünet előtt, illetve január elsejével előrehozott teljes tisztújítást hirdetett. "Ez azt jelenti, hogy márciusra felállhat az az új vezetőség, amely elvezeti a pártot a következő választásokig" - fogalmazott Mesterházy Attila.

A pártelnök arról is beszélt, hogy az MSZP-nek mindenki a szövetségese, aki "tenni akar az Orbán-kormány leváltásáért". Szerinte ugyanis ha a kormány folytatja a "dilettáns gazdaságpolitikáját, akkor az ország menthetetlenül a görög útra fog lépni". Mesterházy azt mondta, hogy "a matolcsyzmus mellé érkezett a közszolgálat helyett a pártszolgálat, a parlamenti diktatúra, illetve az érdekegyeztetés helyett diktátumok". A pártelnök szerint ugyanakkor "nem szabad visszatérni az orbáni világ előtti időszakhoz". Szerinte ugyanis "a két évtized óta tartó politikai hidegháború és megosztottság miatt nem tudtunk megállapodni arról, milyen Magyarországot szeretnénk".

Gyurcsány korábbi javaslatát leszavazták

A kongresszus döntött az alapszabályt módosító javaslatokról is. A küldöttek ellenszavazat nélkül fogadták el a pártelnökség által javasolt módosításokat. A kongresszus szünetében Mesterházy Attila pártelnök azt mondta: a döntés azt jelenti, hogy "új szervezet, új struktúra, új alapszabály" van az MSZP-ben. A párt elnöke hozzátette, hogy a kongresszuson egyetlen módosító javaslat volt, amely vitát váltott ki.

A küldöttek külön szavaztak arról az indítványról, hogy az MSZP elnökét és megyei elnökeit ezután közvetlenül a párttagok válasszák meg. Ezt korábban a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezte és pártszavazásra is bocsátotta. A kongresszuson a küldöttek 76 százaléka ellene szavazott. "A pártszavazáson felvetett kérdések között ez az egyetlen, ami nem került átvezetésre" - mondta Mesterházy Attila.

Harangozó Tamás, az alapszabály-szerkesztő bizottság vezetője a legfontosabb változások között említette, hogy a jövőben a pártelnöki, a képviselői és a miniszterelnök-jelölti posztért indulóknak meg kell méretniük magukat az MSZP-tagok és a regisztrált támogatók körében. Emellett szigorították az összeférhetetlenségi szabályokat, a tisztségviselőknek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget írtak elő, és az etikai eljárásokat is egyszerűsítették (a módosításokról itt olvashat részleteket).