Vágólapra másolva!
Csaknem egy időben fordult egymáshoz a magyar és az orosz ügyészség a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladása miatt - írja a Magyar Nemzet. Magyarországon hűtlen kezelés miatt korábban négy embert is gyanúsítottként hallgatott ki az ügyészség.
Vágólapra másolva!

Jogsegélykérelemmel fordult egymáshoz a magyar Legfőbb Ügyészség és az Orosz Föderáció Legfelsőbb Ügyészsége a korábban magyar tulajdonú moszkvai kereskedelmi kirendeltségek körüli visszásságok kiderítése érdekében - írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Fazekas Géza, a kirendeltség eladásának körülményeit vizsgáló Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy a két ügyészség csaknem egy időben fordult egymáshoz. A Központi Nyomozó Főügyészség bővebb tájékoztatást nem adott az együttműködésről, mert a dokumentumok nem nyilvánosak.

Magyarországon hűtlen kezelés miatt folyik eljárás a Központi Nyomozó Főügyészségen, mert a gyanú szerint az államnak hétmilliárdos kára keletkezett az értékesítésből. Az ügyben korábban gyanúsítottként hallgatták ki Székely Árpád volt moszkvai nagykövetet, Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) volt vezetőjét, Fekszi Márta egykori külügyi államtitkárt és Császy Zsoltot, a vagyonkezelő egykori jogi és értékesítési igazgatóját. Az [origo] korábban azt írta, az ügyészség egy 2008-as kormányülés jegyzőkönyvében található zavaros megfogalmazás iránt érdeklődik, amely arra utalhat, hogy a Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium tudott arról, hogy szabálytalanul adták el az ingatlant.

Az orosz hatóság amiatt nyomoz, mert szerinte az orosz Regionális Fejlesztési Minisztérium túl drágán vásárolta meg az ingatlant. A magyar állam és az orosz fél között egy Diamond Air nevű cég közvetített, amely 21,3 millió dollárért (3,8 milliárd forintért) vette, és közel hétszeres áron, 3,5 milliárd rubelért (23,5 milliárd forintért) adta el a 17 ezer négyzetméteres ingatlant. Az orosz ügyészség a duma egyik képviselőjének indítványára kezdett vizsgálatot.

A moszkvai kereskedelmi kirendeltségről szóló cikkeinket itt olvashatja.