Találgatják az MSZP-sek, kiket akar háttérbe küldeni Mesterházy

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke, MSZP soron kívüli kongresszus
Vágólapra másolva!
Háttérbe küldené az MSZP eddigi meghatározó figuráit Mesterházy Attila MSZP-elnök, aki azonban konkrét neveket nem mondott, így a párt kongresszusán többen csak találgatták, kikre gondolhatott. Van, aki szerint a Gyurcsány-korszakot szimbolizáló arcokról van szó, azonban több szocialista szerint is nehéz meghúzni a határt, ki számít annak.
Vágólapra másolva!

"Soroljam a neveket? Lendvai, Szekeres, Kiss Péter, Hiller, Kovács Laci" - mondta az [origo]-nak egy MSZP-s parlamenti képviselő arról, hogy szerinte kitől kérte Mesterházy Attila, hogy vonuljon háttérbe. Az MSZP elnöke ugyanis a párt szombati kongresszusán kijelentette: "új szereposztás kell, arra kérlek benneteket, akik az elmúlt években megjelenítették a szocialista pártot, hogy lépjetek egy kicsit hátrébb, és a háttérből segítsétek a közösséget".

A pártelnök szerint az MSZP-nek a jövőben új utat kell járnia. "Tapasztalatotokra, tudásotokra szükség van, kérlek, támogassátok az új szereplőket" - fogalmazott Mesterházy, akinek ez a bejelentése kapta a legnagyobb tapsot a kongresszuson. A pártelnök azt is javasolta, hogy a parlamenti frakcióban legyen tisztújítás a téli szünet előtt, illetve január elsejével előrehozott teljes tisztújítást hirdetett a pártban azért, hogy március végére megválasszák azt a csapatot, "amely elvezeti az MSZP-t a 2014-es győzelemig".

A [origo] által megkérdezett, névtelenséget kérő MSZP-s parlamenti képviselők szerint Mesterházy Attila azoktól a szocialista politikusoktól kérte a háttérbe vonulást, akik a Gyurcsány-kormány időszakában megjelenítették a pártot. Egyik képviselő ugyanakkor hozzátette, hogy "nehéz persze meghúzni a határt, mert például Mónika (Lamperth) miniszter volt, de nem jelenítette meg a gyurcsányi politikát". Egy képviselő, aki korábban a második Gyurcsány-kormányban államtitkári posztot töltött be, azt mondta: "nem hiszem, hogy rám gondolt Attila, olyanoknak kell végre háttérbe vonulniuk, akik az MSZP nyolcéves kormányzásának szimbólumai voltak". Szerinte nem elsősorban a korábban betöltött pozíciótól függ, hogy Mesterházy kit kér a háttérbe vonulásra, hanem attól, hogy "mennyire kopott meg az elmúlt években".

"Ha Szekeres vagy Veres beszél a tévében, az emberek elkapcsolnak"

"Ha ma Matolcsy bejelent egy bődületes marhaságot, Szekeres tart sajtótájékoztatót a gazdasági kérdésekről. Ez nagyon nincsen jól" - mondta egy képviselő, aki 2002-ben jutott be először az Országgyűlésbe. Szerinte a háttérbe vonulás azt jelenti, hogy "szépen bejárnak a parlamentbe, megnyomják a gombot, de nem interpellálnak, és nem mennek el a tévébe nyilatkozni". A képviselő szerint ugyanis, ha az emberek meglátják a tévében, hogy "Szekeres vagy Veres beszél a devizahitelesek problémáiról, akkor rögtön szitkozódva elkapcsolnak".

A Gyurcsány-kormány egyik volt minisztere azt mondta az [origo]-nak, hogy "ki lehet jelenteni, hogy mindenki húzza meg magát, de kérdés, hogy van-e elég felkészült fiatal, aki lefed egy-egy szakterületet". Szerinte akkor derül ki, hogy "mennyire eltökélt Attila, ha háttérbe küldi Puch Lacit is, aki most frakcióvezető-helyettes, és korábban évekig a párt pénztárnoka volt". Az MSZP egyik volt vezetője, akire többek szerint célzott Mesterházy a beszédében, kérdésünkre annyit mondott: "Szerintem én most sem vagyok előtérben, ha én vagyok a gátja a megújulásnak, akkor még jobban háttérbe vonulok".

Mesterházy Attila a kongresszus után tartott sajtótájékoztatóján a volt vezetők háttérbe vonulásáról azt mondta: nem mond neveket, de az új szereposztás nem azt jelenti, hogy "valaki nem számít, ez azt jelenti, hogy a jövőben a kezdeményezéseinket új szereplőknek kell bemutatniuk". A pártelnök szerint azt szeretné, ha a politika élvonalában új arcok jelennének meg, "akik már bizonyítottak a pártban, az önkormányzatokban, a szakmájukban, de nem kaptak eddig nagy nyilvánosságot". A pártelnök hozzátette, hogy a kongresszusi küldöttek tapsából hallható volt, hogy "elnyerte a tetszésüket" a javaslat. Mesterházy szerint az érintett politikusoknak "biztosan nehéz megélni, amikor egy ilyen pillanat elérkezik, de a pillanat itt van".

"Feri szép lassan jelentéktelenné válik"

Mesterházy Attila a kongresszusi beszédében azt is mondta, hogy "azoknak, akik új pártot alapítottak, de korábban az MSZP-ért küzdöttek, köszönjük meg a munkájukat". A pártelnök nem említette név szerint Gyurcsány Ferencet, illetve a Demokratikus Koalícióba távozó képviselőket. A küldöttek gyenge tapsa után az MSZP elnöke kijelentette, hogy "ezzel az MSZP lezárta a kérdést".

Forrás: MTI/Beliczay László
Küldöttek hallgatják a pártelnököt

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő, aki október végén távozott az MSZP-ből, szombat délelőtt a kongresszus küldötteinek nyílt levelet írt, amelyben a volt miniszterelnök úgy fogalmaz, hogy "a politikai elválás részünkről nem jelent emberi szakítást". Gyurcsány a levélben megköszöni, hogy évekig együtt dolgozhatott az MSZP-sekkel, és azt írja: "kívánjuk, hogy legyetek sikeresek, hogy szándékaitok szerint tudjátok átalakítani az MSZP-t". A kongresszus szünetében tartott sajtótájékoztatóján Mesterházy úgy reagált a levélre: "Gyurcsány Ferenc levelét minden kongresszusi küldött megkapta, ennyi a válasz".

Az [origo] által megkérdezett képviselők szerint a nap folyamán a küldöttek között "nem nagyon volt téma Gyurcsány és a Demokratikus Koalíció, főleg Mesterházy kongresszusi beszéde után nem". Az egyik képviselő úgy fogalmazott "a folyosón száz beszélgetésből 9-ben esik szó Gyurcsányról, 91 beszélgetés arról szól, mihez kezdjünk magunkkal". A képviselő, aki Gyurcsány minisztere is volt, hozzátette, hogy ez azért nem meglepő, mert "Feri sem tudja még, milyen elhagyni az MSZP-t, úgy fog járni, mint Szili Kati: szép lassan jelentéktelenné válik".