Felügyelet nélkül látnak el betegeket a gyakornokok a rezidensszövetség szerint

Vágólapra másolva!
A Népszabadságnak adott interjúban Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta, az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartásához itthon kell tartani az orvosokat, és rendezni kell a bérüket.
Vágólapra másolva!

Lázár János fideszes frakcióvezetővel kezdi a tárgyalássorozatot a Magyar Rezidens Szövetség, mert úgy látja, az egészségügyért felelős államtitkár részben elbagatellizálja a humánerőforrás-krízist, másrészt nem tudott olyan lépéseket tenni, amelyek érdemben befolyásolnák az orvoselvándorlást - mondta Papp Magor, a szervezet elnöke a Népszabadságnak adott interjúban. Szerinte a működőképesség fenntartásához feltétlenül itthon kell tartani az orvosokat. Számos helyen csak azért folyhat még betegellátás, mert a hatóságok becsukják a szemüket, és nem vesznek tudomást arról, hogy csak papíron van meg a kórházi osztályokon előírt orvosszám, és gyakornokok felügyelet nélkül látnak el betegeket - mondta az elvándorlás következményeiről Papp Magor.

A rezidensszövetség azt tekintené sikernek, ha az ellátórendszer működőképes maradna, és a kormány elkezdené az orvosok és a szakdolgozók bérének rendezését. Papp Magor szerint "a politikának ki kéne mondania, hogy a jelen körülmények között mit várhat el a beteg az egészségügytől". Hozzátette: nincsenek irreális elvárásaik, lépcsőzetes bérfelzárkóztatást szeretnének. Már az is jelentős életminőség-javulást jelenthet, ha első lépcsőként bruttó százezer forintos béremelést kapnak az orvosok.

Papp Magor a Népszabadságnak elmondta, sok más társához hasonlóan ő is letétbe helyezte a felmondását, és "ha a sors úgy hozza", élesíti. Szócska Miklós államtitkár munkájáról azt mondta: látják, hogy sokat dolgozik, de nem elég hatékony, amit csinál.