Döntött a parlament, Gyurcsányék fél évig függetlenek maradnak

Vágólapra másolva!
Nem változtatta meg a parlament az alkotmányügyi bizottság határozatát, így csak fél év múlva alakulhat meg a Demokratikus Koalíció frakciója.
Vágólapra másolva!

Legkorábban fél évvel az MSZP képviselőcsoportjának elhagyása után alakíthat frakciót a Demokratikus Koalíció (DK) színeiben politizáló tíz képviselő, Gyurcsány Ferenc és társai addig függetlenként dolgozhatnak - döntött az Országgyűlés hétfő este. A parlament ezzel jóváhagyta az alkotmányügyi bizottság egy héttel ezelőtti állásfoglalását, pontosabban elvetette az annak elutasítására irányuló, Molnár Csaba DK-alelnök által jegyzett kérelmet.

Molnár Csaba arra hivatkozott, hogy szocialista frakciótagságuk nem kilépéssel, hanem az új képviselőcsoport megalakításával szűnt meg, így az Országgyűlés korábbi gyakorlata alapján nem kellene fél évre a függetlenek közé ülniük.

Salamon László, az alkotmányügyi bizottság kereszténydemokrata elnöke viszont közölte, a testület Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető házelnöknek írt levelére alapozta határozatát, abban pedig az áll, hogy a tíz képviselő kilépett az MSZP frakciójából, így vonatkozik rájuk a frakcióalakítási moratórium.

A frakcióban ülő képviselőknek több jogosítványuk van, mint a függetleneknek, egyebek mellett több megszólalási lehetőséget biztosít nekik a házszabály.