Több magyar nagykövetség gazdálkodását is ellenőrzi Budai Gyula

Vágólapra másolva!
A berlini, a tel-avivi, a madridi, a moszkvai, a stockholmi és a ljubljanai magyar nagykövetség működését, illetve gazdálkodását is vizsgálja az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula ellenőrzi például a bérleti szerződéseket, a munkaszerződéseket és az utazásokkal kapcsolatos kifizetéseket.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli és a bécsi külképviselethez kötődő ingatlanügyekben feltárt visszaélések miatt vizsgálatot rendelt el más nagykövetségeknél is - mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. A kormánybiztos vizsgálja a berlini, a tel-avivi, a madridi, a moszkvai, a stockholmi és a ljubljanai magyar nagykövetség működését is.

Az MTI Hírcentrum szombaton számolt be arról, hogy százmilliós sikkasztás, illetve hűtlen kezelés miatt nyomozást indított a rendőrség a brüsszeli külképviselet részére bérelt, de 2009-ben hónapokig igénybe nem vett épület ügyében. A rendőrség amiatt is nyomoz, hogy a bécsi nagykövetséghez tartozó lakások felújításánál a gyanú szerint túlszámlázás történt.

Az elszámoltatási kormánybiztos hétfőn közölte: a hat újabb nagykövetség esetében vizsgálni fogja például a külkereskedelmi képviseletek épületeinek bérleti szerződését, a nagykövetségeken foglalkoztatott helyi munkatársak munkaszerződését, bérezését, illetve a dologi kiadásokat, így például gépjárművekkel, utazásokkal kapcsolatos kifizetéseket.