Iszapkatasztrófa: vádemelési javaslatról tud a sértettek ügyvédje

Vágólapra másolva!
Halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények miatt javasol vádemelést Magyar György ügyvéd értesülései szerint a vörösiszap-katasztrófa ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrségen ugyanakkor az [origo]-nak azt mondták, a nyomozás még nem zárult le.
Vágólapra másolva!

Befejezte a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldi meg a Veszprém Megyei Főügyészségnek - mondta a sértettek egy csoportjának jogi képviselője.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak ugyanakkor másképpen írta le a helyzetet. Bényi Mónika sajtószóvivő közölte: a nyomozás még nem ért véget, az ügy az iratismertetésnél tart, és az iratokat sem küldték még tovább vádemelési javaslattal.

Magyar György az MTI-nek azt mondta: a vádemelési javaslatban halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények szerepelnek. Az ügyészség kompetenciája az, hogy döntsön a javaslatról, arról, hogy vádat emel-e az ügyben.

Az iratismertetés az ügyvéd beszámolója szerint november 23-án lesz, akkor a gyanúsítottak és a sértettek képviselői betekinthetnek az összes nyomozati iratba, ekkor derül ki, pontosan hány gyanúsítottról van szó. Az ügyvéd szerint több mint tíz ember érintett.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának a gátja tavaly október 4-én szakadt át.

A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná. A vörösiszap-katasztrófáról szóló írásainkat itt olvashatja.