Nincs több hely a rezidensek ösztöndíjprogramjában

Vágólapra másolva!
Betelt a keret a rezidenseknek meghirdetett ösztöndíjprogramban, amelynek résztvevői a szakorvosképzésük ideje alatt havi nettó százezer forintot kapnak, ha vállalják, hogy tíz évre nem mennek külföldre és nem fogadnak el hálapénzt. Az egészségügyi államtitkárság által meghirdetett programba összesen 524-en kerültek be.
Vágólapra másolva!

Kimerült a Markusovszky Lajos-ösztöndíj 480 millió forintos költségvetési kerete, így több pályázatot már nem tudnak befogadni - közölte honlapján az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) kedden.

A november elsején lezárult körben 74 szakorvosjelölt pályázott, velük együtt a szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíjprogramba összesen 524-en kerültek be. A hivatal tájékoztatása szerint a november 1-je után benyújtott pályázatokat már nem fogják elbírálni.

Az egészségügyi államtitkárság július 20-án hirdette meg a szakorvosjelölteknek kiírt, Markusovszky Lajosról elnevezett ösztöndíjpályázatot. A kiírás arról szólt, hogy hatszáz rezidens öt éven keresztül havonta nettó százezer forintos támogatást kap, de a támogatásért cserébe vállalniuk kell, hogy tíz évig nem mennek külföldre, és nem fogadnak el hálapénzt.

Az első pályázati kiírásra augusztus 20-ig jelentkezhettek a szakképzésüket az idén megkezdő szakorvosjelöltek, a hatszáz ösztöndíjas helyre addig 122-en jelentkeztek sikeresen. A rezidensek akkor azt kifogásolták, hogy nem nyújt hosszú távon megoldást a támogatás, és bérfeszültséget okoz. Ezután az államtitkárság kibővítette a pályázók körét, és meghosszabbította a jelentkezési határidőt. A módosítás eredményeképpen a pályázók választhatnak, hogy az ösztöndíj folyósítása után annak időtartamával megegyező ideig teljes munkaidőben vagy annak kétszeres idejéig félállásban dolgoznak közfinanszírozott hazai egészségügyi szolgáltatónál.

Az ösztöndíjprogram az idén végzett orvosok mellett nyitott volt azok előtt is, akiknek legalább egy évük még hátravan az első szakképzés idejéből. A kibővített pályázatnak is feltétele, hogy a részt vevők nem fogadhatnak el hálapénzt. A pályázat második körében így már 396 rezidens nyújtotta be pályázatát, közülük 338-an pályáztak sikerrel. Október közepéig 450 rezidens csatlakozott az államtitkárság által meghirdetett ösztöndíjprogramhoz.

Hatszáz rezidens megélhetési körülményei javulnak, de a maradék nagyjából 2500 rezidens és huszonötezer szakorvos anyagi helyzetére továbbra sincs megoldás, nincs helye hurráoptimizmusnak - mondta korábban a programról az [origo]-nak Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint többnyire azok a rezidensek adták be a pályázatot, akik amúgy sem mennének el innen külföldre.