Egyetlen város levegője sem elfogadható minőségű a hatóságok szerint

Vágólapra másolva!
Égetési tilalmat rendeltek el Debrecenben kedden, miután a szálló por koncentrációja átlépte a riasztási küszöbértéket az elmúlt két napban. A lakosságtól azt kérték, a szmogriadó idején autó helyett inkább járjanak tömegközlekedéssel. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint kilenc nagyobb településen veszélyes a levegő minősége.
Vágólapra másolva!

Elrendelték a szmogriadót kedden reggel Debrecenben, miután a szálló por mennyisége az elmúlt két napban növekedett, s légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke is túllépte a riasztási küszöbértéket két mérőállomáson - közölte a városháza sajtóreferense.

Debrecenben a meteorológiai előrejelzések szerint a levegő minősége tartósan romolhat, így kedden reggel 8 órától a szmogriadótervben foglalt korlátozások bevezetéséről döntött a Kósa Lajos (Fidesz) polgármester megbízásából eljáró Pajna Zoltán alpolgármester - ismertette a sajtóreferens.

Az intézkedések során nyílt téri égetési tilalmat rendeltek el a városban, és felkérték a lakosságot a tömegközlekedési járművek fokozott használatára. Egyúttal azt várják a járművel közlekedőktől, hogy azokban az útkereszteződésekben, ahol a forgalomirányító jelzőlámpákon visszaszámláló van, a zöld jelzésig várakozva állítsák le a gépjárművek motorját. A légszennyezettség további romlását elkerülendő kérték, hogy ahol arra lehetőség van, a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben ezekben a napokban.

Kedd hajnalban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten, Tarlós István önkorlátozásra kérte föl a lakosságot. A főváros a rendszámtáblán fekete és piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését kéri. A kedden 15 óráig számított átlageredmények alapján egyre nő annak a valószínűsége, hogy szerdán el kell rendelni a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban - közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóreferense. Kertész Péter felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az esetben a forgalomkorlátozással járó intézkedések a riasztási fokozat kihirdetését követő napon, azaz csütörtökön reggel 6 órától lépnek életbe.

Kedden Szegeden is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Egyetlen településen sem elfogadható a levegő minősége

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szerint keddre számos helyen tovább romlott a levegő. A szálló por magas koncentrációja miatt már nyolc nagyobb település levegőjét minősítette veszélyesnek az intézet. Az OKI legfrissebb mérési adatai alapján készült térképén kedden már Debrecen és Kazincbarcika mellett Székesfehérvár, Esztergom, Tököl, Sajószentpéter, Miskolc és Nyíregyháza is piros színnel szerepel, vagyis a szálló por (PM10) koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm felett van, a levegő minősége veszélyesnek számít. Az OKI táblázatát itt találja.

Kilenc település levegője számít egészségtelennek, ezért narancssárga színnel szerepel Győr, Várpalota, Budapest, Százhalombatta, Pécs, Szeged, Salgótarján, Eger és Hajdúnánás. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van. Az OKI térképén zöld színnel szerepel Sopron, Ajka, Veszprém, Tatabánya, Dunaújváros és Hernádszurdok, vagyis ott kifogásolható a levegő minősége.

Az OKI egyetlen települést sem jelölt kékkel, vagyis a mérőállomások legfrissebb eredményei alapján egy település levegőjét sem minősítették elfogadhatónak.

Akár 20 százalékkal is csökkenteni lehetne a szennyezést

A magyarországi magas szállópor-koncentrációt leginkább a közlekedés, a lakossági tüzelés, az ipari kibocsátás és közvetett módon a határainkon túlról érkező szennyezés okozza - mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén. Nemes Csaba emlékeztetett rá, hogy a magas szennyezettség miatt az EU több mint 20 tagállama, köztük Magyarország ellen is uniós kötelezettségszegési eljárás indult. Az EU tagállamaiban évente legfeljebb 35 napon át lépheti túl a szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéket, ám Magyarországon ez akár a 80 napot is elérheti, ami Európában a legmagasabb arány.

A szálló por csökkentését célzó programot tavaly kezdték el a kormányzat és a civilek összefogásával - hangzott el az ülésen. Az intézkedési programcsomag része egyebek mellett a korszerűtlen autóbuszok cseréje és részecskeszűrők felszerelése olyan övezetek létrehozása is, ahová csak alacsony károsanyag-kibocsátású járművek hajthatnának be. Az uniós forrásokra épülő tervektől a szálló por koncentrációjának 15-20 százalékos csökkenését várják a szakemberek.