Péterfalvi Attila a kormányfő jelöltje az adatvédelmi hatóság élére

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök a volt adatvédelmi ombudsmant jelölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének. A parlament idén júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök Péterfalvi Attilát jelölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. A kinevezésről a köztársasági elnök dönt.

Péterfalvi Attila 2001 és 2007 között töltötte be az adatvédelmi biztosi pozíciót, 2008-ban Sólyom László volt köztársasági elnök újra jelölte, de az országgyűléstől nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

A parlament idén júliusban döntött az adatvédelmi ombudsman helyébe lépő hatóság felállításáról, amely akár tízmillió forintig terjedő bírsággal is sújthatja a visszaélést a személyes adatokkal.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábban az adatvédelmi biztosi poszt megszüntetését egyebek mellett azzal indokolta, hogy a hatóság az ombudsmannál hatásosabban léphet fel a jogsértések kivizsgálásában és szankcionálásában.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezheti ki kilenc évre, olyan jogi végzettségű személyek közül, akik az adatvédelmet vagy az információszabadságot érintő eljárások ellenőrzésében legalább öt év szakmai tapasztalattal rendelkeznek, vagy e területek valamelyikén tudományos fokozatot szereztek.

Az Országgyűlés szintén még a nyáron alakította ki a jövőre létrejövő, egységes ombudsmani rendszert, amivel a biztosok személye ugyan nem változik, a jelenleg Jóri András által vezetett adatvédelmi ombudsman intézménye azonban megszűnik.

A változtatások részeként a korábbi négy ombudsmant az alapvető jogok biztosa váltja, aki a hatóságok és a közszolgáltatást végző szervek mellett kivételesen cégeknél, bankoknál, vagy társadalmi szervezeteknél is folytathat eljárást. Az alapvető jogok biztosa az országgyűlési biztos, a kisebbségi biztos és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának jogutódja lesz, munkáját pedig két helyettes segíti.