Romagyilkosságok: Puskás férfiakat látott a Tatárszentgyörgyön megsebesült kislány

Vágólapra másolva!
Négy embert: két rendőrt és két puskás férfit látott a helyszínen az a kislány, akinek édesapját és fiútestvérét lőtték le, miközben menekültek Molotov-koktéllal felgyújtott házukból. Ezt a romagyilkosságok tatárszentgyörgyi áldozatainak egyik családtagja mondta el a büntetőper szerdai tárgyalásán.
Vágólapra másolva!

A tatárszentgyörgyi áldozatok családtagjainak meghallgatásával folytatódott a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere szerdán a Pest Megyei Bíróságon. A település cigánysorának utolsó házát 2009. február 23-ra virradóra Molotov-koktélokkal felgyújtották, majd a vádirat szerint az egyik vádlott négy célzott lövést adott le a tűz elől menekülő 27 éves férfira és két kisgyermekére. Az apa és ötéves kisfia azonnal meghalt, a hatéves kislány súlyosan megsérült.

A szerdai tárgyaláson először a meggyilkolt férfi édesanyját hallgatták meg újra: a bíró szerette volna megtudni: miért nem beszélt a rendőröknek arról, hogy látott egy támadót, ezt miért csak a bíróság előtt említette. A nő azt válaszolta rá, hogy csak később jutott eszébe.

Meghallgatták a meggyilkolt férfi két fivérét is. Egyikük elmondta, hogy az anyja kiabálására ébredt fel, és kiszaladt a szülei után a házból. Akkor látta, hogy lángol a testvére háza. Bátyját édesanyja találta meg, a hóban feküdt, ő is odaszaladt. Elmondása szerint simogatta a testvére kezét, és azt kérdezgette, hogy mi történt, aki annyit tudott suttogni, hogy "le, le, le". A férfi szerint testvére még élt, amikor bevitték a szülői házba, és még a mentők kiérkezésekor is, mivel amikor betették a mentőautóba, azt mondták nekik, hogy stabil, szállítható állapotban van. Később közölték velük, hogy elhunyt, ekkor ki akarták tenni a földre, de ők ezt nem hagyták, és bevitték a holttestet a házba. Ezután a kisfiúról is megtudta, hogy már nem él.

A tárgyaláson ott volt a tanú apja is, aki időnként odaszólt a fiának, ha az elakadt. Hangosan azt is mondta: szerinte a rendőrök érdekében állt a nyomok megbolygatása. A bíró végül kiküldte a tárgyalóteremből. Az áldozat másik fiútestvére elmondta: a tűzoltók már akkor mondták neki, hogy a tüzet idegenkezűség okozhatta, és szerinte az is kiderült, hogy a bátyján lőtt sebek vannak.

A kilenc és fél órás tárgyalás végén váratlan dolog történt, P. Zsolt harmadrendű vádlott egy utolsó kérdést akart feltenni a házaspárnak, azt akarta megtudni, hogy a meglőtt kislány mondott-e nekik valamit arról, mit tapasztalt azon az estén. A bíróság meglepetésére a nagyapa azt válaszolta: beszélt a kislánnyal, aki több embert is látott a helyszínen, az egyiküktől azt hallotta: "a kurva életbe, hová lett a kislány?". A gyerek elmondása szerint a történtekkor azért nem mert odaszaladni a házukhoz, mert a nagyszülők háza előtt is állt egy puskás férfi. A nagyanya elmondta, hogy a kórházban megtudta a kislánytól, hogy négy embert látott, két rendőrt és két puskás - máskor fekete ruhásként említett - férfit. Szerinte ezt több családtag is hallotta a kórházban, de senki nem beszél róla. Szerinte itt lenne az ideje, hogy a gyerek anyja is elmondja a bíróságon, mit tudott meg a kislánytól.

A hat halálos áldozatot és öt súlyos sérültet követelő fegyveres és Molotov-koktélos támadások miatt K. Árpádot, testvérét, K. Istvánt, P. Zsoltot, valamint az utolsó két gyilkosságban sofőrként közreműködő Cs. Istvánt előre kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben tizennegyedik életévét betöltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják.

A romagyilkosságokról szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.