Kevés volt a szufla az új alkotmány szignálásához

Alaptörvény asztala, Kövér László kézjegyével ellátott alkotmány
Vágólapra másolva!
A felkért nyugdíjas tanárok sem bírták a körmölést, ezért nem kézzel, hanem géppel írt köszöntő lesz az új alkotmány személyre szabott változatán. Az [origo] úgy tudja, a címzés nehézségei miatt sokan nem kapták meg még az új alkotmány szövegét. Több önkormányzathoz érkeztek panaszok a késlekedés miatt, de az alaptörvény népszerűsítésével foglalkozó miniszterelnöki biztos szerint karácsonyra mindenki megkapja az új alkotmányt, aki kérte.
Vágólapra másolva!

Több mint két hónapja lehet igényelni minden polgármesteri hivatalban Kövér László, az Országgyűlés elnöke aláírásával ellátott alaptörvényt, de a legtöbb megyében még két és fél hónap elteltével sem kapták kézhez a szignált alkotmányt a kérelmezők.

Az áprilisban elfogadott, 2012. január 1-jétől életbe lépő alaptörvény választókhoz való eljuttatásának ötlete az alkotmány népszerűsítésére felkért miniszterelnöki biztos, Kerényi Imre ötlete volt, aki májusra többlépcsős ütemtervet dolgozott ki az alaptörvény széles körű megismertetésére.

Az ütemterv szerint az alaptörvény népszerűsítésének "alapfokát" az "alaptörvény asztala" valósíthatja meg. Az asztalokat a polgármesteri hivatalokban állították fel augusztus végén, erre levélben kérte a jegyzőket Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár, levelében precízen rögzítve az asztal és az alaptörvény kinézetét is .

Sokan hiába várták az alkotmányt

Kerényi terve és az államtitkári levél értelmében szeptember 1-jétől az alaptörvény asztalánál egy adatlap kitöltésével bárki kérhette a névre szóló és a házelnök aláírásával ellátott új alkotmány kézbesítését. A közigazgatási tárca legfrissebb összesítése szerint november elejéig 50 ezren igényelték országszerte az alaptörvényt, a dokumentumok célba juttatása az [origo] információi szerint azonban akadozik.

Több vidéki polgármesteri hivatalhoz is érkeztek állampolgári panaszok olyanoktól, akik még szeptemberben igényelték a Magyar Közlöny különkiadásaként megjelent alkotmányszöveget, de még mindig nem kapták meg. Az [origo] által szúrópróbaszerűen felhívott önkormányzatok közül két kisebb településen és egy megyeszékhelyen is azt mondták a nevük mellőzését kérő önkormányzati tisztviselők, hogy írásos és szóbeli panaszt, illetve érdeklődést is kaptak már a ki nem küldött alaptörvények miatt.

Több hivatalnál azt mondták, ugyan nem kaptak még reklamációt, de tudomásuk szerint az igényelt alaptörvények sem érkeztek meg. Tizenegy megkérdezett kormányhivatal közül (a hivatalokhoz tartozó kormányablakokban is lehet igényelni a dokumentumot) pedig egyedül a fővárositól kaptunk olyan információt, miszerint már akadtak igénylők, akik megkapták a kiadványt.

Az aláírás a probléma

Egy nagyobb megye kormányhivatalának parlamenti képviselőként is dolgozó, neve mellőzését kérő vezetője az [origo]-nak azt mondta: amikor két hete személyesen érdeklődött a dokumentumok késése miatt az önkormányzati államtitkárnál, azt a választ kapta Szabó Erikától, hogy "technikai okok miatt" csúszott illetve csúszik a kézbesítés. A technikai ok a hivatalvezető tudomása szerint az lehetett, hogy minden egyes példányt kézírással, név szerint kell ajánlani a kérelmezőnek, ami egy egyszerű postázásnál hosszadalmasabbá teszi a folyamatot, emellett, úgy tudja, arra is megoldást kellett találni, hogy a házelnökként amúgy is elfoglalt Kövér Lászlónak ne kelljen egyesével szignálni a kiadványokat.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A késésről szerettük volna megkérdezni Szabó Erikát is, hogy megtudjuk, hol és hányan írják a címzéseket az alkotmányhoz, mekkora lemaradásban vannak, illetve adódott-e egyéb probléma is a dokumentumok kiküldésével, az államtitkárt azonban nem sikerült elérnünk, munkatársa pedig csak annyit írt megkeresésünkre, hogy "a megrendelt példányokat a Magyar Posta a hét folyamán kezdi el kézbesíteni".

Arra kérdésünkre, hogy milyen megoldást találtak a házelnök személyes aláírásának helyettesítésére, az Országgyűlés sajtószolgálata azt válaszolta, hogy "az aláírást kérők nagy számára tekintettel Házelnök úr aláírása kézírást utánozó módon nyomdai technikával kerül rá az Alaptörvényekre".

A nyugdíjas pedagógusok feladták

A problémáról Kerényi Imre is tud, a megbízott munkatársunknak elismerte, hogy valóban csúszott a kiadványok postázása illetve adódtak nehézségek a címzéssel is. Kerényi elmondása szerint először nyugdíjas pedagógusokat kértek fel a feladatra, de ők nem bírták a körmölést, miután felcímeztek 1500 kiadványt, felmondtak. Aztán a nyomda keresett erre a feladatra embereket, de ők is feladták Kerényi szerint.

A miniszterelnöki biztos az [origo]-nak azt mondta, lehetetlen ennyi kiadványt kézzel felcímezni, ezért leállították az egészet, és digitalizálták a névre szóló részt is. A megrendelések most egyből a nyomdába futnak be az önkormányzatoktól, ezek alapján nyomtatják a névre szóló első oldalakat. Kerényi úgy tudja, hogy a Posta most kezdi majd kézbesíteni a küldeményeket, de karácsonyra szerinte minden igénylő megkapja az alaptörvényét.

Részlet Kerényi Imre alaptörvényt népszerűsítő tervéből

"A Magyar Közlöny különszáma... kihelyezésre kerül minden önkormányzat ügyfélszolgálati irodáján, minden körjegyzőségen és minden kormányablaknál. Az országban mintegy 2000 helyen látogatható ALAPTÖRVÉNY ASZTALA egy e célra installált asztalt jelent, mely méltó helyen, a bejárat közelében áll. Az asztal felszínén, vagy az asztalon álló táblácskán, vagy az asztal fölött a falon nyomtatott nagy betűkkel szedve ez a kiírás látható: AZ ALAPTÖRVÉNY ASZTALA. A Magyar Közlöny különszáma az asztal közepén fekszik, a 28. oldalnál található felező mentén nemzetiszínű zsinórral átkötve, s a zsinór segítségével a bútorhoz rögzítve. Balkéz felől az asztalon áll egy váza, benne friss vízben egy szál virág. Vagy víz nélkül egy szál örökzöld. Jobb kéz felől hever az asztalon egy írótoll, szintén nemzetiszínű zsinórral a bútorhoz rögzítve, s néhány űrlap. Az asztal előtt egy üres szék áll. Bárki odaülhet, s átlapozhatja a kiadványt. Az űrlapra ez a szöveg kerül:

Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke 105... Budapest Kossuth tér 1. Tisztelt Házelnök úr! Kérem, küldje el címemre Magyarország Alaptörvényének dedikált példányát.

Minden ügyfélszolgálaton, körjegyzőségen és kormányablaknál egy kijelölt munkatárs létesíti és gondozza az Alaptörvény asztalát. Egy olyan munkatárs, akinek látószögébe esik az Alaptörvény asztala. Javaslat: a recepciós kollega legyen ez a munkatárs. Kéretik a meglévő eszközök használata."

[...]

"Ez társasjáték. Adj király katonát. Adok. Mégpedig személy szerint neked adok. Kézzel odaírom a példányra a nevedet és a nevemet. A számítógépes korban a papírokat perszonifikálni kell. S így a papírok emléktárggyá nemesülnek. Az ilyen papírt örökösödéskor nem dobják el. Ez mágia. Így teljesülhet be a bibliai parancs: "mondd el a fiaidnak."