"Az esztergomi Jeanne d'Arc" - könyvet írtak Tétényi Éváról

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy-másfél év történéseit eleveníti fel az a dokumentumregény, amelyet Tétényi Éva esztergomi polgármesterről írtak. A könyvbemutatón a politikus úgy fogalmazott: a könyv az esztergomi emberekről és róla szól, "de sokakra hasonló sors vár az országban, lévén, hogy mindannyian esztergomiak vagyunk".
Vágólapra másolva!

Az esztergomi polgármesterről szóló dokumentumregényt mutattak be szerdán: Tétényi Éva elmúlt egy évéről Lengyel Tibor írt könyvet. Az "Itt állok, nem tehetek mást - Tétényi Éva, az esztergomi Jeanne d'Arc" című kötet a polgármester személyiségén keresztül ad látleletet a város működéséről, illetve működésképtelenségének hátteréről - mondta az első könyves szerző az MTI-nek.

A polgármester a 300 oldalas könyv bemutatóján úgy fogalmazott: "a kötet az esztergomi emberekről és rólam szól, de sokakra hasonló sors vár az országban, lévén, hogy mindannyian esztergomiak vagyunk". Mint hozzátette, "ha megkérdeznék, hogy jó politikus vagyok-e, rávágnám, hogy nem vagyok jó politikus, ember vagyok".

A könyvben az elmúlt egy-másfél év történetének leírását a polgármesterrel készült személyes interjúrészletek, illetve a blogjából származó bejegyzések tagolják. Fotók idézik fel, hogy a polgármester a vele rokonszenvezőkkel együtt, Esztergomból gyalog vitt Budapestre Orbán Viktor kormányfőnek hétezernél több aláírást, új választások kiírását kérve a városban.

A tavaly októberi önkormányzati választások óta Esztergomban patthelyzet alakult ki a képviselő-testület kétharmadát adó Fidesz-frakció és az ugyanekkora aránnyal megválasztott független polgármester között. Ennek hátterében az áll, hogy a Tétényi Éva vezette önkormányzat 1,2 milliárd forintos kifizetetlen számlát és 25 milliárdos adósságot örökölt elődjétől - amelyet a fideszes Meggyes Tamás irányított -, és ezért adósságrendezési eljárást kért a város ellen. A Fidesz már az első képviselő-testületi ülésen közölte, fél évig nem hajlandó alpolgármestert jelölni, később az adósságrendezési eljárást törvénytelennek nevezte, és elutasította, hogy együttműködjön a polgármesterrel.