Vádemelést javasol a rendőrség Geréb Ágnes ellen

Vágólapra másolva!
Kuruzslás és halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt is vádemelési javaslatot tesz az ügyészségnek Geréb Ágnessel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Geréb Ágnes a gyanú szerint nem tartotta be a szakmai alapelveket, és többször is veszélyeztette mind az anyák, mind az újszülöttek életét.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslatot tesz az illetékes ügyészségnek Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásszal szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - közölte szerdán a rendőrség.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője szerint Geréb Ágnest két rendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel, egy rendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel, kuruzslással, és - felbujtóként - közokirat-hamisítással gyanúsítják. Az iratokat hamarosan elküldik az illetékes ügyészségnek - tette hozzá.

Geréb Ágnes a gyanú szerint nem tartotta be a szakmai alapelveket, nem biztosította az általa levezetett szüléseknél a szakmai alapfeltételeket, így többször is veszélyeztette mind az anyák, mind az újszülöttek életét. Kuruzslással azért gyanúsítják a szülész-nőgyógyászt, mert a bíróság még 2007-ben három évre eltiltotta a gyanúsítottat hivatása gyakorlásától, de ő ezidő alatt ellenérték fejében mintegy 200 szülést vezetett le - közölte a BRFK.

A közokirat-hamisítás azért merült fel, mert kiderült, Geréb Ágnes azt javasolta egy párnak, hogy a gyermeküket ne a főváros XII. kerületében, hanem a III. kerületben anyakönyveztessék, így felbujtóként szerepel ebben a vádpontban.

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt.

Geréb Ágnest egy újabb eset miatt 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A BRFK egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt. Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.