Vörösiszap: A rendőrség még nyomoz, egyelőre nincs vádemelés

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint még tart a nyomozás a vörösiszap-katasztrófa miatt, és nem éltek vádemelési javaslattal. A Mal Zrt. ügyvédje szerint az eddigi adatok alapján nem indokolt a vádemelés, a jelenlegi üzemeltetőknek nincsen közük a létesítmény kivitelezéséhez. Kedd este a károsultak ügyvédje arról beszélt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasol, és legalább tíz gyanúsított van.
Vágólapra másolva!

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. jogi képviselője, Ruttner György szerdán azt mondta, hogy még tart a nyomozás a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa ügyében. Hozzátette: az ügynek jelenleg 14 gyanúsítottja van, mindannyian a Mal egykori és jelenlegi dolgozói. Az ügyvéd szerint várhatóan nem lesz minden gyanúsítottat érintő vádemelési javaslat.

Ruttner elmondása szerint abban eddig valamennyi szakértői vélemény megegyezik, hogy az iszaptározó falának a kiszakadását elsődlegesen talajtörés okozhatta. Ő úgy véli, hogy a nyomozás eddigi adatai alapján még nem indokolt a vádemelés. A jelenlegi üzemeltetőknek nincsen közük a létesítmény kivitelezéséhez, engedélyezéséhez - mondta a Mal jogi képviselője.

Magyar György, a sértettek egy csoportjának jogi képviselője kedden azt közölte az MTI-vel, hogy befejezte a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), és az ügy iratait vádemelési javaslattal küldi meg a Veszprém Megyei Főügyészségnek. Az ügyvéd azt mondta, hogy a vádemelési javaslatban halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények szerepelnek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az [origo]-nak ugyanakkor kedd este másképpen írta le a helyzetet. Bényi Mónika sajtószóvivő közölte: a nyomozás még nem ért véget, az ügy az iratismertetésnél tart, és az iratokat sem küldték még tovább vádemelési javaslattal. Ez azt jelenti, hogy az ügy még nyomozati szakaszban van.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának a gátja tavaly október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint százhúszan megsérültek, több száz ház vált lakhatatlanná.