Forgalomkorlátozás lépett életbe Budapesten a szmogriadó miatt

szmogriadó, szálló por koncentráció az egészségügyi határérték fölött, Budapest, forgalomkorlátozás, szmog
Vágólapra másolva!
Százezer forintos bírságot is fizethet, aki megszegi a csütörtökön reggel hat órakor életbe lépett forgalomkorlátozást Budapesten. A rendelet visszavonásáig reggel hat és este tíz óra között nem járhatnak a fővárosban a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek. Nyíregyházán megszűnt a szmogriadó.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön reggel hat órától forgalomkorlátozás lép életbe a szmogriadó riasztási fokozata miatt - közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradóra. Tarlós István főpolgármester november csütörtökön reggel hat órától további intézkedésig elrendelte a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedési tilalmát a főváros közigazgatási területén. Ez a korlátozás mindennap 6 órától 22 óráig tart. A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, s a megszegőivel szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa. Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke szerdán a főváros összes mérési pontján meghaladta a 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. A meteorológiai előrejelzés szerint csütörtökön nem várható javulás. A Főpolgármesteri Hivatal sajtóközleménye szerint Csepelen a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 200 mikrogramm fölött volt szerdán.

Forrás: MTI/Balaton József

Megszűnt a szmogriadó Nyíregyházán; Kovács Ferenc polgármester erről azután döntött, hogy a városban a szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték alá csökkent - közölte a városháza sajtószolgálata csütörtökön. Előző nap köbméterenkénti 39,2 mikrogrammos átlagértéket regisztrált a Széna téri mérőállomás, így visszavonták a korábban elrendelt riasztási, illetve tájékoztatási fokozatot, valamint a légszennyezettség miatt hozott korlátozó intézkedéseket - mondta Parillák Gabriella sajtóreferens.