Gyengeséget jelent - mit mondott a kormány az IMF-ről korábban?

Vágólapra másolva!
Az elmúlt másfél évben Orbán Viktor és Matolcsy György is többször nyilatkozott keményen az IMF-hitelről. A kormány mereven elutasító volt, nézze meg, miket mondtak!
Vágólapra másolva!

"Kínos hátraarc" - külföldi lapok a magyar lépésről
Mégis az IMF-hez fordul a kormány
Egyből erősödni kezdett a forint az NGM közleménye után
Irányváltás lehet az IMF-megállapodás ára

Az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még október végén a Heti Válasz című hetilapnak adott interjúban. Matolcsy hozzátette: az általa képviselt, nem ortodox közgazdasági eszközöket is bevető gazdaságpolitika a történelemben egyszer már bizonyított, a világháború utáni újjáépítés ugyanis kizárólag ilyen gazdaságpolitikákra épült.

Matolcsy György hétfőn is kritikusan beszélt az IMF-ről a parlamentben, amikor Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő a devizahitelesek megmentését kérte számon a kormányon. "Kérem szépen, hogy ne az IMF-fel hangoltassák a programjukat finomra" - mondta Z. Kárpát Dániel a gazdasági miniszternek. Matolcsy erre azt válaszolta, hogy "na, már csak azért sem lehet az IMF-re hangolni, mert mélyen elleneznek minden olyan programot, magyarországi döntést, amely kihozza a bankok csapdájából az embereket. Úgyhogy ez a hárombetűs intézmény minden egyes intézkedésünket ellenzi, így hát ha nem is rá, hanem ellene hangoljuk a kormányzati politikát".

Orbán Viktor kormányfő a múlt héten a London School of Economics egyetemen megtartott előadásában azt mondta: a magyar kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Ez "nagyon kockázatos döntés volt", de helyes döntés is, amint az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják - mondta Orbán.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidelitas, a Fidesz ifjúsági társszervezetének tisztújító ülésén november elején azt mondta: az Orbán-kormány azért vonta ki magát az IMF befolyása alól - vállalva az ezzel együtt járó plusz terheket -, mert úgy gondolta, ez az egyetlen esély arra, hogy visszaszerezze az ország szuverenitásának maradékát. "Ahol az IMF segítségére van szükség, ott nem a kormányok csinálják a gazdaságpolitikát, hanem a kormányok abból a kottából énekelnek, amit az IMF (...) lejegyez nekik." Ahol az IMF járt, és ahol a szervezet előírásai szerint próbáltak kilábalni a válságból, ott abból mindig gazdasági és szociális katasztrófa lett - mondta.

Matolcsy júliusban egy rendezvényen az IMF-ről azt mondta: a Nemzetközi Valutaalappal Magyarországnak elvi stratégiai szövetsége van. "Tagok vagyunk, részvényesek, de nincs szükségünk az IMF-segítségre, nem kuncsorgunk pénzért."

"Kiálltunk az emberekért, amikor bank- és válságadót vezettünk be a megszorítások helyett (...), amikor csendben és békében elköszöntünk az IMF-től" - jelentette ki Orbán a Fidesz júliusi kongresszusán.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője júniusban az elmúlt egy évet értékelve a legjelentősebb gazdasági eredménynek a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) való "békés, nyugodt és korrekt" elválást nevezte. Azt mondta: a választók pontosan megmondták, hogy az IMF és a nemzetközi pénzpiacok diktátumait nem akarják tovább, mert az egyebek mellett iskola-, óvoda- és kórházbezárásokhoz vezetett volna. "Ha mi ezt tettük volna, akkor a választópolgárok szemébe hazudtunk volna" - tette hozzá.

Matolcsy májusban a Széchenyi Klub ülésén azt mondta, hogy Magyarország legnehezebb, legkockázatosabb hadjáratát vívta meg, kevesen vélték ugyanis úgy, hogy van élet az IMF nélkül. "Megtettük, és jól jártunk, saját utunkon, saját ütemezésünkben tudjuk csökkenteni az államadósságot" - mondta. Élet-halál harcnak nevezte az IMF-fel folytatott küzdelmet, és úgy fogalmazott: a Nemzetközi Valutaalappal nem lehetett volna használni a bankadót, a válságadókat, nem "tudtuk volna a nyugdíjrendszer reformját folytatni".