Ipsos: 1,8 millió szavazót veszített a Fidesz tavaly május óta

Vágólapra másolva!
Az Ipsos felmérése szerint a biztos pártválasztók között másfélszeres a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben, azzal együtt is, hogy tavaly május óta 1,8 millió választót veszített. A kutatás szerint a Jobbik 20, a Demokratikus Koalíció 1 százalékon áll, miközben a magyarok 54 százaléka elzárkózik a politikától.
Vágólapra másolva!

A magyar társadalom többsége továbbra is a pártok világát maguktól távolinak érzők csoportjába tartozik, arányuk 54 százalék. Így jelenleg 4,3 millió választópolgár semmilyen módon nem számol a pártokkal - derül ki az Ipsos legfrissebb felméréséből, amelyet november 7. és 14. között, 1500 fő megkérdezésével készítettek. Az Ipsos szerint ők elégtelennek ítélik a kormány és az ellenzék tevékenységét is, egy százfokú skálán 19, illetve 18 pontot adnak nekik.

Az Ipsos szerint mivel a Fidesz és az MSZP táborában nagyjából azonos az aktivitás szintje, ezért a biztos pártválasztók körében is bő másfélszer több a kormánypárti, mint az ellenzéki (43-27 százalékok). A Jobbik 20 százalékon, az LMP 8 százalékon áll, a Demokratikus Koalíció ebben a körben 1 százalékot ér el.

Az eredmények szerint a Fidesz tavaly májusban volt a csúcson, akkor a választókorú népesség 42 százalékának, 3,3-3,4 millió állampolgárnak a támogatását élvezte. A kormánypárt jelenleg az összes választókorú körében 19 százalékon áll, tehát választás utáni híveinek több mint fele, 1,8 millió választó eltávozott - írják.

A felmérés szerint a Fideszt a tavalyi választások óta elhagyók ideológiai önazonossága korántsem egységes: négytizedük tekinti magát jobboldalinak, fele részük a centrumba, egytizedük a baloldalra sorolja magát. A távozók számára a miniszterelnök sem jelent vonzerőt, a megítélését kifejező mutató - egy százfokú skálán - 26 pont; kritikusak az aktuális közállapotokkal, csupán 6 százalékuk szerint mennek jó irányba hazánk dolgai, 90 százalékuk viszont úgy látja, rossz felé haladnak ügyeink - fogalmaz az Ipsos elemzése.

A cég megállapításai szerint a Fidesz mellett másfél év múltán is elkötelezett csoportot egységbe kovácsolja jobboldali identitásuk - 85 százalékuk így azonosítja magát -, Orbán Viktor személye, őt 83 pontos szimpátiaindexszel jutalmazzák. A stabil kormánypárti szavazók helyzetértékelése is viszonylag kedvező: 52 százalékuk kedvezően értékeli az országban zajló történéseket, 36 százalékuk negatívan.

Az Ipsos szerint a politikai-ideológiai elkötelezettségük alapján szavazók többsége a mai napig kitart a Fidesz mellett, az egzisztenciális felemelkedésben bízók java része viszont elhagyta a kormányzó erőt, de más pártot nem talált magának. A Fidesz a fővárosban az átlagosnál sokkal kevesebbet veszített, tábora egyharmadát. A nagyvárosokban megfeleződött a párt támogatottsága, a kisvárosokban és a falvakban négytizedére apadt.