West-Balkán-per: A tulajdonos szerint veszélytelen volt az épület

Vágólapra másolva!
Nem volt építési terület, és veszélytelen volt a West-Balkán a szórakozóhely társtulajdonosa szerint. A korábban gyanúsított, de a három lány halála miatt indult perben tanúként meghallgatott férfi szerint elkövettek néhány szabályszegést, de a tragédiát az okozta, hogy a bérlők túl sok embert akartak túl rövid idő alatt beengedni.
Vágólapra másolva!

Tanúvallomása szerint csak két nappal a rendezvény előtt értesült az egykori West-Balkán szórakozóhely egyik tulajdonosa, Arató Gábor, hogy az ő szórakozóhelyükön lesz a Noise Night Life elnevezésű buli. Arató - akit csütörtökön hallgatott meg a bíróság - korábban gyanúsított volt a West-Balkán-ügyben, de végül az ügyészség nem emelt vádat ellene.

Arató szerint üzlettársával, a perben elsőrendű vádlott Sz. Győzővel olyan munkamegosztást alakítottak ki, amelyben ő az építészetért és a designért felelt, Sz. pedig a rendezvényekért és a pénzügyekért. Arató erre hivatkozva azt mondta: ő a tragédia előtt nem is találkozott a másodrendű vádlott K. Tamással és a harmadrendű vádlott Cs. Józseffel, akik a vád szerint a január 15-i bulit szervezték (hogy pontosan melyikük miért felelt, arról ellentmondó állítások hangzottak el a per korábbi tárgyalásain).

Az építészmérnök végzettségű Arató megerősítette Sz. Győző korábbi vallomását, hogy ő állapította meg a félkész szórakozóhely befogadóképességét "1500, legfeljebb 1800" főben. Szerinte az ajtók nagysága, a lépcső szélessége, illetve a szükség esetén menekülési útként használható terasz lehetővé tette, hogy ennyi ember biztonságosan mozogjon az épületben. Gyanúsítottként tett vallomását részben megváltoztatva azt mondta: a West-Balkán nem volt építési terület, semmi nem veszélyeztette a vendégeket (ezzel szemben szerdán egy szakértő azt mondta az MTV műsorában, hogy a hely emberi tartózkodásra alkalmatlan volt).

Egy korábbi ellenőrzésen a tűzoltóság azt állapította meg, hogy csak 307 fő tudja az előírt időben, biztonságosan elhagyni az épületet. Arató szerint a tűzoltók számítása csak egy teremre vonatkozott, és nem vette figyelembe lehetséges menekülési útként a teraszt sem. Egy kérdésre válaszolva Arató kijelentette: szerinte inkább az üzemeltetőnek kell meghatározni a létszámot, mint a hatóságnak, később pedig azt mondta: nincs jelentősége annak sem, hogy tavaly novemberi bejelentésükben 300 fős létszámot adtak meg.

A West-Balkán társtulajdonosa szerint a szórakozóhelynek ugyan nem, de a Skála Metró épületének volt használatbavételi engedélye, ott tehát "alkalmi rendezvényeket" lehetett tartani. Elismerte ugyanakkor, hogy elmulasztották ezeket a bulikat bejelenteni a tűzoltóságnak, és az önkormányzatnál bejelentett este tíz óra után is nyitva tartottak. Megerősítette az elsőrendű vádlottnak azt az állítását, hogy csak gazdasági kényszerből adták bérbe a helyet külső rendezvényszervezőknek, és a január 15-i bulit már nem is akarták vállalni.

Sz. Győző kérdésére Arató azt mondta: ha előre tudják, hogy az általuk meghatározottnál sokkal nagyobb tömegre kell számítani, másként oldották volna meg a be- és kilépést. Ha pedig azt tudták volna, hogy egészen fiatal - sok esetben 18 év alatti - korosztály a rendezvény célcsoportja, akkor nem is adták volna bérbe a West-Balkánt. Arató szerint a tragédiát az okozta, hogy túl sok embert engedtek be túlságosan rövid idő alatt, így a tömeg a lépcsőn összetorlódott, és agyonnyomta a három áldozatot.

Arató arról is beszélt, hogy több alkalommal egyeztettek a szórakozóhely engedélyeiről a VI. kerületi polgármesteri hivatal építési és kereskedelmi osztályával, illetve a főépítésszel is. Ennek azért lehet jelentősége, mert az önkormányzat vezetői már a tragédia másnapján elhárították a felelősséget. Egy korábbi tárgyaláson pedig a kereskedelmi osztály vezetője még azt is tagadta, hogy látta volna azokat a leveleket, amelyekben a tűzoltóság, illetve az építési osztály figyelmeztette: a West-Balkán szabálytalanul működik.