Vágólapra másolva!
A szmogriadó szabályainak megszegése miatt 48 esetben róttak ki helyszíni bírságot a rendőrök csütörtökön. A riasztási fokozat, és ezzel együtt a forgalomkorlátozás pénteken is érvényben van. Hétvégén, hétfőn várhatóan állandósul a magas légszennyezettségi szint a meteorológiai előrejelzés szerint.
Vágólapra másolva!

Pénteken is fennmarad a szmogriadó riasztási fokozata és ezzel együtt a forgalomkorlátozás Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a csütörtöki javulás ellenére november 17-én a főváros két mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket a szálló por egy napra számított átlagértéke, és a meteorológiai előrejelzés szerint a napi átlag a riasztási küszöbérték körül valószínű.

A forgalomkorlátozás már csütörtökön reggel hat órától érvénybe lépett, így reggel 6 órától 22 óráig a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek pénteken sem közlekedhetnek a főváros közigazgatási területén. Tarlós István főpolgármester rendelete szerint a szmogriadó riasztási fokozatában a forgalomkorlátozás mindennap 6-tól 22 óráig érvényes.

Csütörtökön a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai szabálysértés miatt 48 esetben, összesen 263 ezer forint értékben róttak ki helyszíni bírságot a szmogriadó szabályainak a megsértése miatt. Öt esetben szabálysértési feljelentést is tettek, és több tucat autóst figyelmeztettek, illetve fordítottak vissza a főváros közigazgatási határától. A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség pénteken is ellenőrzi, a szabályokat megszegő autósokra százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése. A főpolgármester felkérte a lakosságot és a légszennyezőket az önkorlátozásra: mérsékeljék az egyéni gépjárművek használatát és az indokolatlan üzemeltetésüket álló helyzetben, valamint csökkentsék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát.

Javult a levegő minősége Egerben

Jelentősen javult Eger levegője, péntekre a tájékoztatási küszöbérték alá került a szállópor-koncentráció - közölte az önkormányzat médiareferense. A város polgármestere továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy a levegő romlásának elkerülése érdekében lehetőség szerint ne égessenek avart és kerti hulladékot. Egerben a szmogriadó tájékoztatási fokozata szerdán lépett érvénybe.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre vonatkozó előrejelzése szerint túlnyomóan borult, párás, néhol tartósan ködös idő várható. Délután helyenként felszakadozik, csökken a felhőzet. Gyenge lesz a szél. A hétvégén, hétfőn várhatóan állandósul a magas légszennyezettségi szint.