Véget ért a katasztrófavédelmi gyakorlat

2011.11.21. 6:15

Véget ért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) katasztrófavédelmi gyakorlata. A lakosságnak szóló közlemények terjesztésében az [origo] is részt vett. A próba alatt a lakosságnak sem a fiktív tartalmú közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nem volt teendője.

Ötödik közlemény, hétfő 19.00

"A mai napon a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Távirati Iroda, az ATV, a Duna Televízió, az ECHO TV, a HÍR Televízió, a Magyar Televízió, a TV2, az RTL Klub, valamint a Class FM, az Infó Rádió, a Juventus Rádió, a Klubrádió, a Lánchíd Rádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Rádió, a Neo FM rádió és az Origo Hírportál a médiatörvény előírásainak megfelelően adott Önöknek tájékoztatást.

A törvény alapján a médiaszolgáltató köteles közzétenni a katasztrófavédelem közérdekű közleményét az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető, károsító események várható bekövetkezéséről, a bekövetkezett események következményeinek enyhítéséről és az elvégzendő feladatokról.

Az állami szervek és a médiaszolgáltatók nevében mindenkinek köszönjük a figyelmét és közreműködését a katasztrófák elleni védekezésben. Ezzel a mai értesítési gyakorlat véget ért. Közlemény vége."

Negyedik közlemény, hétfő 17.30

"Katasztrófavédelmi gyakorlat céljából ma 18.00 órakor országszerte megszólalnak a szirénák. Figyelemmel azonban a kisgyermekes anyukák elvárásaira, a 120 másodperces teljes riadó jelzése helyett, csupán a 6 másodperces morgatópróba jele kerül kiadásra.

Mivel ez egy értesítési gyakorlat, ezért felhívjuk a figyelmet arra, hogy most nem kell tenniük semmit. Ugyanakkor fontos tudni, hogy minden magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgár - aki nem rendelkezik a törvényben meghatározott felmentéssel - katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében polgári védelmi szolgálatra kötelezhető, a gazdálkodó szervek pedig gazdasági szolgáltatásra.

A lakosok akkor is kötelesek a polgármester határozata alapján részt venni annak a településnek a mentési munkálataiban, amelynek területén tartózkodnak, ha addig még nem osztották be őket polgári védelmi szervezetbe.

Kérjük ne telefonáljanak! A további információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon. Közlemény vége."

Harmadik közlemény, hétfő 16.30

"ADÁSUNKAT MEGSZAKÍTJUK! ADÁSUNKAT MEGSZAKÍTJUK! FIGYELEM! RIASZTÁS! FIGYELEM! RIASZTÁS!

A Katasztrófavédelem gyakorlat céljából felhívja a polgári védelmi szolgálatot teljesítő gyorsreagálású egységek állományát, hogy a lehető leghamarabb, de legkésőbb 8 órán belül jelentkezzenek a helyi tűzoltóparancsnokságon vagy a kijelölt megalakítási helyen!

Kérjük, hozzák magukkal személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat és eredeti TAJ kártyájukat is!

Mivel ez egy gyakorlat, a munkaviszonyban álló beosztottak csak a munkaidejükön kívüli időpontban jelenjenek meg!

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www.katasztrofavedelem.hu című honlapon. Közlemény vége."

Hétfőn este 6-kor lesz a szirénapróba - hétfő, 13.45

Országszerte 2500 sziréna szólal meg hétfőn este 18 órakor, az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) egésznapos gyakorlata ketetében.

Amint az OKF-től megtudtuk, mindössze  6 másodperces úgynevezett morgatópróbát tartanak (3 másodperces emelkedő, majd 3 másodperces mélyülő hanggal).

A cél a szirénák működőképességének ellenőrzése. A szirénák közelében egy mély, morgó hangot lehet majd hallani.
A szirénajelzések hallatán a lakosságnak nincs teendője.

Második közlemény, hétfő, 10.30

"Önök a katasztrófavédelem újabb próbariasztását hallják/látják. Ez továbbra is egy katasztrófavédelmi gyakorlat!

Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.

Az Oberon mesterséges hold lezuhanását követően Otoh Gunga város után Coruscant is lakhatatlanná vált.
 
Az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot. A ténylegesen meghirdetett önkéntes véradáson rendkívül nagy számban jelentek meg a segíteni akaró emberek. Ezért mindenkinek megköszönjük a tevékeny részvételét, de jelenleg további véradóra nincs szükség. Kérjük a mai nap többen ne menjenek vért adni. Legközelebb november 27-én, a Véradók Napja alkalmából nyílik lehetőség országszerte az önkéntes véradásra.

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www. katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét

Közlemény vége."

Első közlemény, hétfő, 8.30

"Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/látják. Ez egy katasztrófavédelmi gyakorlat!
 
Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált helyszíneken.

A Középső Peremvidéken ismeretlen okok miatt lezuhant az Oberon mesterséges hold. Súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, megszűnt az áramellátás és az ivóvíz-szolgáltatás, nincs internet és nincs elegendő midiklorián. A helybéli lakosok tömegesen megindultak a sértetlenül maradt Coruscantba, ahol már az összes kórház megtelt.

Az esemény fizikai jellemzői miatt Magyarországon nincs szükség óvintézkedésekre, ugyanakkor ténylegesen önkéntes véradási akcióra hívjuk fel a 18 és 60 év közötti lakosokat! Jelentkezni lehet egész nap az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben. Kérjük hozza magával személyi igazolványát, lakcímkártyáját és eredeti TAJ kártyáját.

Kérjük, ne telefonáljanak! További információk elérhetőek a www. katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét!

Közlemény vége."

Korábbi információk

 

Országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart hétfőn a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve. A médiában az esti órákig öt közlemény hangzik el, az első 08.30-kor, majd 10.30, 16.30, 17.30 és 19 órakor. Az üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati adók - Magyar Televízió, Duna Televízió, Magyar Rádió, Magyar Távirati Iroda -, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, köztük az [origo] is. Az öt közlemény az [origo] címlapján jelenik majd meg.

A hétfői riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A médiumok a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg. A rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a fiktív tartalmú  közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője.

A komplex gyakorlat három, egymással összefüggő részekből áll. Az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát (mintegy tízezer főt). Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.

A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé.

A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket, majd próbaképpen országszerte működésbe lép csaknem 2500 sziréna.

A gyakorlat során a polgári védelmi szervezetek állománya és a 18-60 év közötti lakosság tényleges önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársa kérdésünkre elmondta: a műholdas forgatókönyvnek semmi köze nincs a Föld körül pályán ragadt orosz Mars-szondához. A szakemberek arra szeretnék felkészíteni az embereket, hogy megtanulják, honnan szerezhetnek információkat egy esetleges valódi katasztrófa esetén.