Kontroll nélkül tengődnek agresszív betegek az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Az agresszív pszichiátriai betegek ellátására alkalmas intézetek létrehozását és a szükséges jogszabályi keretek megalkotását szorgalmazza Szabó Máté ombudsman. Az országgyűlési biztos szerint a megfelelő ellátás hiányával sérül ezen betegek emberi méltósághoz és egészségügyi ellátáshoz való joga.
Vágólapra másolva!

Szükséges volna az időszakonként durva magatartást tanúsító pszichiátriai betegek folyamatos egészségügyi kontrollja - közölte hétfőn álláspontját Szabó Máté országgyűlési biztos. Az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleménye szerint azért indult vizsgálat az ügyben, mert az ombudsmannak korábban többen is panaszolták, hogy pszichiátriai betegségben szenvedő hozzátartozójuk agresszív magatartása veszélyezteti a család többi tagjának testi épségét.

Szabó vizsgálata szerint Magyarországon jelenleg nincs olyan intézmény, amely alkalmas arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket - akár életük végéig - gondozza, noha ezeknek a betegeknek is alkotmányos joguk a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, hosszabb távú intézeti ellátásuk során is.

A biztosi hivatal közleménye szerint a család, a rokonok - egészségügyi szakképzettség hiányában - nem alkalmasak az agresszív betegek ellátására, de nem is várható el tőlük, hogy a hozzátartozójuk dühkitörésére, kiszámíthatatlan viselkedésére megfelelő választ találjanak. A családi környezetben még rendszeres pszichiátriai gondozói kontroll mellett sem biztosítható az emberhez méltó élet sem a családtagok, sem a pszichiátriai beteg számára.

A biztos megállapította, hogy a tartós bentlakást biztosító intézményi gondozás teljes hiánya ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, valamint sérti az érintettek emberi méltósághoz és az egészségügyi ellátáshoz való jogát. Ezért Szabó Máté felkérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy dolgozza ki az agresszív pszichiátriai betegek tartós intézeti elhelyezésének jogszabályi kereteit és intézkedjen az ilyen pszichiátriai betegek tartós bentlakását lehetővé tevő, megfelelő egészségügyi ellátásukra alkalmas intézetek létrehozásáról.