Megduplázta frakcióvezető-helyettesei számát az MSZP

Vágólapra másolva!
Kettő helyett négy frakcióvezető-helyettese lesz a jövőben az MSZP-nek, Puch Lászlót és Szabó Vilmost Tóbiás József, Józsa István, Lukács Zoltán és Harangozó Tamás váltják a párt parlamenti frakciójának vezetésében.
Vágólapra másolva!

Négy új frakcióvezető-helyettest választott az MSZP parlamenti képviselőcsoportja hétfőn. A tisztújításon Tóbiás Józsefet a frakcióvezető általános helyettesévé választották, aki emellett a társadalompolitikai ügyekért felel majd. Józsa Istvánhoz a gazdaságpolitikai, Lukács Zoltánhoz az önkormányzati, Harangozó Tamáshoz a közjogi, a rendvédelmi és a külügyek tartoznak - tájékoztatott Mesterházy Attila hétfőn.

A pártelnök-frakcióvezető az MSZP másfél héttel ezelőtti kongresszusán tett javaslatot a tisztújításra. Mesterházy akkor azt mondta, "új szereposztás kell, arra kérlek benneteket, akik az elmúlt években megjelenítették a szocialista pártot, hogy a háttérből segítsétek a közösséget". A pártelnök azt is javasolta, hogy a parlamenti frakcióban legyen tisztújítás a téli szünet előtt, illetve január elsejével előre hozott teljes tisztújítást hirdetett a pártban.

A két korábbi frakcióvezető-helyettes, Puch László és Szabó Vilmos a múlt héten mondott le a tisztségéről. Az MSZP-frakció arról is döntött hétfőn, hogy továbbra is Ujhelyi István maradjon a parlament szocialista alelnöke. Újraválasztották a szakpolitikai kabinetek vezetőit, így például Hiller Istvánt a humánpolitikai, Kiss Pétert a társadalompolitikai, Lamperth Mónikát a közjogi, Szekeres Imrét a gazdaságpolitikai kabinet élére.

Varju Lászlót - aki Gyurcsány Ferenccel együtt kilépett a szocialista pártból - Nemény András váltotta a fejlesztési és innovációs kabinet élén, míg a frakcióvezető-helyettessé választott Józsa István helyett Kovács Tibor lesz a parlament gazdasági bizottságának alelnöke.

Az MSZP nem támogatja a plázastopot

Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy az MSZP név szerinti szavazást kér a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetéséről szóló kormányjavaslatról - erről várhatóan a jövő héten dönt a Ház - és az új munka törvénykönyvéről.

Az MSZP nem támogatja a kabinet plázastopra vonatkozó kezdeményezését és azt sem, hogy a nyugdíjemelés módját megváltoztassák, kizárva, hogy - 3 százalék feletti gazdasági növekedés esetén - a nyugdíjak reálértéke emelkedjen - mondta a szocialista pártelnök. Minderről még hétfőn, a jövő évi költségvetést megalapozó törvények módosításakor dönthet a parlament.