Orbán csakazértsem üzemmódja segíti Matolcsyt

Orbán Viktor, Matolcsy György, OÉT
Vágólapra másolva!
Szinte semmi esélyt nem látnak Matolcsy György távozására befolyásos fideszes források azután, hogy saját korábbi nyilatkozatainak ellentmondva jelezte, a kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul. Matolcsyt védi, hogy távozása felidegesítené a piacokat, de mellette szól az is, hogy a források szerint Orbán Viktor szorongatott helyzetben nem szeret visszafordulni. Ráadásul nem biztos, hogy lesz megállapodás is, az egyik forrás szerint a kormánynak csak a pszichológiai hatás kellett, az meg már megvan.
Vágólapra másolva!

Nem valószínű, hogy megváltozna a nemzetgazdasági miniszter kormánypártokon, illetve kormányon belüli megítélése azok után, hogy Matolcsy György - a kormány eddigi elutasító politikájával éles ellentétben - múlt csütörtökön bejelentette, hogy Magyarország újabb megállapodásról készül tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Dacára annak, hogy a miniszter hivatalba lépése óta az ország gazdasági függetlenségét veszélyeztető, ellenséges szervezetként festette le az IMF-et, így annak beismerése, hogy Magyarország ismét a szervezet segítségére szorul, felérne az eddig folytatott gazdaságpolitika kudarcának beismerésével, jó kommunikációval, jól ki tud jönni a pálfordulásból Matolcsy - mondták egybehangzóan az [origo] által megkérdezett kormánytagok és befolyásos kormánypárti politikusok. "Ehhez persze kell természetesen a miniszterelnök támogatása is, de ha a gazdasági elemzőkkel, a piacokkal és uniós tisztségviselőkkel szemben van valaki, aki még hisz Matolcsyban és a nem ortodox módszereiben, akkor az éppen ő" - vélte az egyik megkérdezett.

Egy vasárnap esti nyilatkozata szerint Matolcsy ezt a stratégiát választotta. Az MTV műsorában azt mondta a kialakult helyzetről, hogy Magyarország megnyert egy csatát, a nemzetközi pénzügyi szervezetek mostanra látták be, hogy a magyar kormány gazdaságpolitikája működik. Az IMF-megállapodást pedig úgy állította be, mintha arra csak az eurózóna gazdasági problémáinak elmélyülése elleni védekezés miatt lenne szükség.

Egy, a miniszterelnök "személyzeti politikájára" rálátó forrás szerint Matolcsy Orbán legstabilabb minisztereinek egyike, akinek teljesítményétől, illetve hazai és nemzetközi megítélésétől függetlenül is szinte maximális esélye van, hogy mandátumát a kormányzati ciklus végéig kitöltse. "Ha mégsem így lesz, akkor Viktor döntése teljesen független lesz attól, hogy mennyire követelik a piacok Matolcsy fejét vagy mennyire tartják alkalmatlannak a hazai és nemzetközi színtéren. Ha elküldi netán, az csak azt jelentheti, hogy ő maga akar változtatni a gazdaságpolitika irányán vagy stílusán" - tette hozzá.

Orbán "csakazértsem" üzemmódja

A kormányfő egyelőre más forrásaink szerint sem akar váltani. Egyrészt - mint egyikük fogalmazott - "alkatilag olyan, hogy sosem lépi azt, amit rajta kívül állók vagy külső kényszerek diktálnak", sőt, ilyenkor inkább "csakazértsem üzemmódba vált", és az ellenkezőjét teszi az elvártnak. Másrészt, ha a költségvetés elfogadása előtt, a többször korrigált, de következetesnek kommunikált gazdasági program végrehajtásának közepén elküldené a minisztert, azzal saját hitelességének is sokat ártana, hiszen számos korábbi nyilatkozatában azonosult Matolcsyval és "nem ortodox" módszereivel.

A miniszterelnök több alkalommal kiállt már Matolcsy mellett. Múlt év októberében például, amikor Matolcsy számos bírálatot kapott a sajtóban, illetve a kormányon belül, és a Magyar Nemzet már lehetséges távozását is felvetette, Orbán a jobbkezének nevezte Matolcsyt, hozzátéve, hogy "Nem tud senki sem olyan összeget mondani, amelyért a jobbkezéről hajlandó lenne lemondani". "A munkamegosztás közöttünk úgy fest, mint Németország újjáépítésekor, a miniszterelnök az kvázi Adenauer, a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard. Ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest és sosem vált meg egyik a másiktól" - mondta akkor Orbán.

A kormányfő kiállt minisztere mellett idén szeptemberben is. Matolcsy több bírálatot kapott a kormánypártokat támogató értelmiségieknek szervezett kötcsei találkozón, de Orbán azzal vette védelmébe, hogy neki "nem közgazdász, hanem gazdaságpolitikus kell, aki el akar és el tud szabadulni a tankönyvi megoldásoktól" (erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja).

Inkább Matolcsy, mint az idegesség

Bár korábban előfordult, hogy egy-egy húzását bírálták, a nemzetgazdasági miniszterrel összességében a kormánypárti frakciók tagjai sem elégedetlenek. Az [origo] által megkérdezett képviselők - akik között fideszesek és KDNP-sek, magasabb beosztásban és egyszerűen országgyűlési képviselőként dolgozók is voltak, egytől egyig úgy vélték, hogy nem Matolcsy, hanem a rossz nemzetközi gazdasági környezet, illetve "nemzetközi spekulációk" és "a bankok ellenséges magatartása" miatt jutott odáig az ország, hogy ismét a valutaalap segítségét kell kérnie.

Forrás: MTI/Soós Lajos
A miniszterelnök több alkalommal kiállt már Matolcsy mellett

Három évvel ezelőtt a fizetőképesség hiánya miatt szorult az ország az IMF segítségére, jelenleg azonban nem a pénzügyi helyzet, hanem a bizalom hiánya okozza a problémát - mondta az [origo]-nak egy vezető beosztású kormányzati tisztviselő. A döntés hátterére rálátó forrás szerint a bizalmatlanságot a gyors kormányzati döntéshozatal eredményezte, ezért arra számít, hogy az IMF a megállapodás keretében nem megszorításokat, hanem a kormányzati döntések előtt párbeszédet kér majd a kormánytól. Nem is annyira a nemzetközi szervezetekkel, hanem olyan országon belüli szervezetekkel, mint például a Bankszövetség. A forrás szerint ez a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy lelassul a döntéshozatal, az egyeztetések miatt pedig tompulni is fognak az egyes döntések. Így valószínűleg nem lesz több olyan, úgynevezett nem ortodox gazdasági intézkedés, mint a bankadó, illetve a rögzített árfolyamon történő végtörlesztés.

A forrás szerint az átlag választóknak nem lesz nehéz elmagyarázni a döntést, a forint erősödése miatt ők ugyanis kedvezően fogadják az IMF megjelenését. Az elkötelezett kormánypárti szavazóknak azonban nehezebb lesz elmagyarázni, az ő szemükben ugyanis az IMF szitokszóvá vált - tette hozzá. A kormányzati forrás szerint ebben segíthet az a kormányzati országjárás, amelyet Orbán Viktor kormányfő hirdetett meg november elején.

Egy a gazdasági folyamatokra is rálátó, magas beosztású kormánypárti vezető szerint "mindenki számára egyértelmű", hogy Matolcsy távozása csak néhány napra nyugtatná meg a piacokat. Ennél "sokkal okosabb" volt szerinte "az IMF-megállapodás belengetése", aminek "tartós nyugtató hatása lehet". Utóbbiból szerinte akár jól is kijöhet a kormány, illetve a miniszter, ha a lépést úgy kommunikálják majd, hogy "lám, a kormány nem csinál presztizskérdést az IMF-fel való megállapodásból, ha úgy kívánja az ország érdeke".

"A pszichológiai hatás kell"

A tárgyalási szándék IMF-et is meglepő csütörtöki bejelentése után a megkérdezettek szerint nem szükségszerűen születik majd megállapodás. Egy, a valutaalappal folytatott tárgyalások menetére is rálátó, magas beosztású kormánypárti politikus szerint például, ha az IMF ahhoz a feltételhez kötné az újabb konstrukciót, hogy a kormány hagyjon fel a bankrendszer stabilitását próbára tevő "végtörlesztéses és egyéb kísérletekkel", az megpecsételheti az egyeztetések sorsát.

"A kormánynak két határozott célja van a továbbiakban: hogy az új IMF-konstrukció semmiképpen se készenlétihitel-megállapodás legyen, illetve, hogy a devizahitelesek kiszabadításával nem szabad megállni félúton. Ha utóbbit esetleg feltételül szabja majd a valutaalap, a megállapodást nem fogjuk erőltetni" - mondta a politikus az [origo]-nak. "Gazdasági szempontból nincs is rá feltétlenül szükség, csak az egyezség pszichológiai hatása kell", de azt szerinte a kormány már így is, a tárgyalások bejelentésével is elérte.

A csütörtöki NGM-bejelentés után megjelent nemzetközi kommentárok között olyan elemzői vélemény is akadt, amely Törökország 2009-es taktikájához hasonlította a kormány lépését, azt sejtetve, hogy irányváltás helyett pusztán a pénzpiacok megnyugtatása lehet a kormány szándéka. Ankara akkor csaknem egy évig tárgyalt a nemzetközi szervezettel, az egyeztetések végén azonban közölte, hogy nincs szüksége a segítségre.

"Érzi a veszélyt" Orbán

A források elképzelhetetlennek tartják, hogy az irányváltás meggyengítse Orbán Viktor pozícióját. "Amíg a kétharmad nem reccsen meg, márpedig nem fog, addig Viktor biztosan megy előre" - mondta a miniszterelnökről a hozzá közel álló források egyike. Szerinte a stabil, "egyesével felépített kétharmad miatt" nincs realitása, hogy Orbánnal is megtörténjen az, ami a görög és az olasz miniszterelnökkel, és a gazdasági helyzet romlása kikényszerítse lemondását.

Bár a forrás szerint a kormányfő egy ideje "érzi a veszélyt", megingani biztosan nem fog, mert "az a típus, aki, ha látja, hogy valami nem megy elsőre, akkor nem másképpen próbálja meg legközelebb, hanem úgyanúgy, mint először, csak kétszer akkora erővel".