A Fidesz is lehet a vesztese az új választási rendszernek a Political Capital szerint

Vágólapra másolva!
A Political Capital kutató gyorselemzése szerint az erődemonstráció jellemzi a vasárnap este Lázár János fideszes frakcióvezető által benyújtott választásitörvény-javaslatot. Az elemzés szerint az új választási rendszer hatása többpólusú pártrendszerben kiszámíthatatlan, de előfordulhat olyan erőviszony is, amelyben épp a Fidesz veszít vele.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint Lázár Jánosnak a választási törvény módosítására vonatkozó javaslata többé-kevésbé eleget tesz a Velencei Bizottság ajánlásának, mivel törekszik rá, hogy 15 százalékosnál nagyobb eltérés ne forduljon elő a kerületek lélekszámában. Ám a Political Capital szerint szerencsésebb lett volna kivenni a térképrajzolás jogát a politikusok kezéből és egy független határkijelölő bizottságot létrehozni.

Az elemzés szerint a legfontosabb garanciák megjelennek a törvényjavaslat szövegében, de a mozgásteret az szűkíti be, hogy mindössze 106 kerületre kell beosztani az egész országot, a megyehatárok átlépése nélkül. Ez azt eredményezi, hogy 12 megyében mindössze 2-4 egyéni választási kerület lesz, ami a Political Capital szerint kevés az érdemi manipulációhoz.

A cég elemzése szerint Budapesten és a nagyvárosokban azonban már bőven van játéktér, az elemzés szerint erről árulkodik a fővárosi XIII. kerület északi részének a IV. kerülethez csatolása. A feltűnően girbegurba határvonal megoldaná, hogy a 2010-es eredmények mellett ne két, csak egy szocialista egyéni mandátum szülessen - olvasható a Political Capital gyorselemzésében.

Az elemzés szerint a választási győztest is kompenzáló ötletek közül a "legdurvább" került be a törvényjavaslatba. E szerint nem csak az egyéniben vesztes jelöltekre leadott szavazatokat adják hozzá az országos listás voksokhoz, de a győztesekre leadott, a mandátumszerzéshez már nem felhasznált szavazatok is ide kerülnek - írja a Political Capital.

Kiegyenlített erőviszonyok mellett ennek minimális lehet a jelentősége, ha pedig egy párt jelentősen népszerűbb a többinél (ahogy 2010-ben), akkor nincs szükség ilyen torzító elemekre ahhoz, hogy összejöjjön a kétharmad - olvasható az elemzésben.

A Political Capital szerint az új választási rendszer hatása többpólusú pártrendszerben kiszámíthatatlan, de előfordulhat olyan erőviszony is, amelyben épp a Fidesz veszít vele. Ha például a balközép erők jelöltjei számos fővárosi kerületben, a Jobbikéi pedig a válságzónákban fölényesen nyernek, míg a Fidesz csak szorosabb küzdelmekben tudja hozni a maga körzeteit, épp az ellenfelek profitálhatnak az extrakompenzációból - írja a Political Capital.