Állampolgársági vita: a magyar külügy bekérette a szlovák nagykövetet

Vágólapra másolva!
A magyar Külügyminisztérium bekérette a szlovák nagykövetet amiatt, mert Szlovákiában megvonták egy révkomáromi vállalkozótól a szlovák állampolgárságát, miután felvette a magyart. A Külügyminisztérium azt reméli, hogy az állampolgársági ügy nem válik a megkezdődött szlovák választási kampány témájává.
Vágólapra másolva!

Behívatta a budapesti szlovák nagykövetet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára a szlovák állampolgárságától megfosztott Boldoghy Olivér ügyében - közölte kedden Tóth József külügyi sajtófőnök. A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát, és a leghatározottabban visszautasítja a szlovákiai magyarság megfélemlítését - áll a Külügyminisztérium közleményében. Ebből kiderül az is, hogy Magyarország minden rendelkezésére álló belső, kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatni kíván annak érdekében, hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák. A Külügyminisztérium közleménye hangsúlyozza azt is: a magyar kormány reméli, hogy az állampolgársági ügy nem válik a megkezdődött szlovák választási kampány témájává, és hogy a "biztatóan alakuló" kétoldalú kapcsolatokat mindez nem veti vissza.

A révkomáromi vállalkozó a Bumm.sk hírportálon közölte, hogy pénteken kapta meg a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

"A határozatot már továbbították is az illetékes hivataloknak, ezért a napokban bevonják a jogosítványomat, a személyimet és az útlevelemet, a szociális biztosító és a betegbiztosító állandó lakhely nélkül megszünteti a fedettségemet, és innentől nem állják az orvosi ellátásomat sem. 2012. február 14-én pedig kitoloncolhatnak az országból" - idézte a lap a vállalkozót. Boldoghy szerint a megoldás az lenne, ha kérvényezné szlovákiai tartózkodását, amit minden további nélkül megkapna. "Ezzel viszont elismerném, hogy a szülőföldemen idegen vagyok" - mondta.

A magyar kormány felháborodott hangvételű közleményt adott ki a hírre szombat este. A Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök helyettes, illetve Répás Zsuzsa, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának vezetője által jegyzett, az [origo]-nak is eljuttatott közlemény szerint "Szlovákia (...) ezzel a lépéssel megtagadja azokat az alapvető értékeket, amelyekre az Európai Unió épül".

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Szlovákia egy másik uniós tagállamhoz fűződő közjogi kötelék létesítése miatt büntetést alkalmaz, eltaszítva ezzel magától saját polgárait" - írják, egyúttal megjegyzik, a szlovák alkotmány értelmében senki sem fosztható meg akarata ellenére az állampolgárságától. Jelezték, Magyarország minden jogi segítséget megad az érintettnek.

Grendel Gábor, a szlovák belügyminisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni a konkrét esetet.