Fiatalkorúaknak adott el kábító hatású növényeket egy nyírbátori férfi

Vágólapra másolva!
Eljárás indult egy Álomkert nevű üzleteket üzemeltető szabolcsi férfi ellen, aki a gyanú szerint fiataloknak is adott el kábító hatású növényi anyagokat. Az értékesített szintetikus kannabinoid anyagok Magyarországon nem minősülnek kábítószernek, de fiatalkorúak számára tilos árulni őket.
Vágólapra másolva!

18 éven aluliaknak is árult kábító hatású növényi anyagokat egy nyírbátori férfi, aki három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban, Nyírbátorban, Nyíregyházán és Mátészalkán működtetett Álomkert elnevezéssel üzleteket - közölte a rendőrség szerdán.
A növényi származékot, amely Magyarországon még nem minősül kábítószernek, de fiatalkorúakank nem értékesíthető, több fantázianéven hozta forgalomba a 24 éves gyanúsított - mondta Fedor Rita rendőrségi szóvivő.

Mivel a férfi több alkalommal fiatalkorúaknak is adott el a termékből, visszaélés kábítószerrel bűntett miatt indult ellene eljárás. A nyomozás során az igazságügyi orvos szakértő megállapította, hogy a növényi származékok szintetikus kannabinoid anyagokat tartalmaznak, így pszichoaktív, bódító, kábító vagy aktiváló hatást fejtenek ki.

A rendőrség a három szabolcsi város önkormányzatánál kezdeményezte az üzletek bezárását, a nyírbátori helyhatóság be is zárta az érintett boltot november 18-án. A büntető törvénykönyv szerint aki 18. életévét be nem töltött személynek kábítószernek nem minősülő, de kábító hatású anyagot ad el vagy annak megszerzéséhez segítséget nyújt, illetve fogyasztására rábír, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.