Nem érdekli a közvélemény-kutatókat az IMF-tárgyalások fogadtatása

Vágólapra másolva!
Az [origo] által megkérdezett közvélemény-kutatók többsége nem készít elemzést a kormány és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt heti tárgyalásairól. A megkérdezett intézetek közül egyedül a Nézőpont decemberi kutatásában lesz majd kérdés arról, hogy ismét az IMF-hez fordult a kormány.
Vágólapra másolva!

Múlt csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium váratlanul jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez a Nemzetközi Valutaalappal "egy új típusú együttműködésről". Matolcsy György tárcavezető ezt a kormányzati szándékot pénteken délelőtt közölte az IMF és az EU küldöttségével is.

A kormány "elővigyázatossági jellegű" megállapodásra készül, vagyis feltehetően nem egy hitelkeretről van szó. A kormány az elmúlt másfél évben mereven elzárkózott egy esetleges együttműködéstől, Matolcsy György gazdasági miniszter korábban azt mondta, ez a gyengeség jele lenne.

A hírt kedvezően fogadták a piacok. A forint euróval szembeni árfolyama hirtelen 5 egységet erősödött, az addigi 313 forintos eurókurzus 308-ig ment le.

Az [origo] arról kérdezte a Nézőpont, az Ipsos, a Gallup, a Tárki és a Századvég közvélemény-kutató intézeteket, hogy szerepel-e készülő kutatásaikban olyan kérdés, amely a kormány és az IMF tárgyalásairól szól.

A Nézőpont Intézettől azt az információt kaptuk, hogy a december közepére elkészülő kutatásokban lesz a tárgyalásokról szóló kérdés. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont vezető elemzője a minisztériumi bejelentés napján készült gyorselemzésében azt írta, hogy "pragmatikus döntést hozott a kormány", amikor ismét tárgyalóasztalhoz ült az IMF-fel. Az elemző szerint ez "erősítheti a válsághelyzetben is kormányzóképes kabinet képét".

Az Ipsosnál, a Gallupnál, és a Tárkinál azt a választ kaptuk, hogy nincs olyan, folyamatban lévő kutatásuk, amelyben foglalkoznak a kérdéssel. A Századvég Alapítvány azt közölte az [origo]-val, hogy egyelőre még nem készült felmérés a témában, de elképzelhető, hogy foglalkoznak majd vele.

A témáról szóló összes hírünket megtalálja ezen az oldalon.