A KDNP szerint támadói sem ellenzik a Szent István-rend megújítását

Vágólapra másolva!
Elkészült a családok védelméről szóló törvény tervezete, amely hamarosan a parlament elé kerülhet - közölte a KDNP csütörtökön. A tervezet szerint a gyermektelen házaspárok is családnak minősülnének. A KDNP szerint a Szent István-rend megújítását is tartalmazó, kitüntetésekről szóló javaslatukat csak egy történelmi utalás miatt támadják, de magát a rend megújítását nem ellenzik.
Vágólapra másolva!

A kitüntetésekről szóló sarkalatos törvényhez érkezett módosító indítvány 90 százaléka szövegpontosító, azokat kizárólag az MSZP adta be - közölte csütörtökön Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese.

A kormánypárti politikus az egyik új kitüntetésről, a Szent István-rendről kiemelte: nem hagyomány nélküli, és csak azon az alapon támadják, hogy a javaslatban utalnának a Mária Terézia általi alapításra. Szerinte a bírálatok arra irányulnak, hogy ennek a történelmi passzusnak nem kellene a javaslatban szerepelnie, de magát a rend megújítását nem ellenzik. Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, náci vezetők és az 1848-as szabadságharc vérbefojtói is megkapták már ezt a magyar érdemrendet.

Rubovszky György arról, hogy a javaslat nem tartalmazza a Nagy Imre-érdemérem adományozását, azt mondta, 1990 óta, aki tényleg kapcsolatba hozható volt az ő személyével és munkásságával, vagy kortársa volt a mártír miniszterelnöknek, az megkaphatta. Ha utólagos, származékos indokok alapján osztogatnák, a kitüntetetteket devalválnák - értékelte.

A gyermektelen házaspárok is családnak minősülnek

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy elkészült a családok védelméről szóló törvény tervezete, amely hamarosan a parlament elé kerülhet.

Harrach elmondta, hogy a család fogalmának meghatározásakor végül a leszármazás elve került a javaslatba. E szerint legalább két, egyenes ági rokonságban álló személy alkotná a családot, azaz egy szülő és egy gyermek. Ide számítana az örökbefogadás is, és a gyermektelen házaspárok is családnak minősülnének - jelezte.

Harrach Péter arról, hogy a "KDNP engedelmességre kötelezné a gyermekeket", azt mondta, hogy a ma hatályos törvényekben is szerepel a szülő-gyermek kapcsolat. "Ez nem új keletű, a normális emberi kapcsolatok részéről van szó" - tette hozzá.