Economist: Az idő nem Orbánnak dolgozik

újabb IMF segítség, adósságválság, Orbán-kormány, Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Magyarország nagyobb bajban van, mint a 2008-as IMF-hitel idején, mert a magyarok megmentése már nem olyan fontos, mint a többi kelet-európai EU-tag stabilitása  - írja az Economist. A gazdasági hetilap pénteken részletes összefoglalót közöl az Orbán-kormány eddigi politikai és pénzügyi lépéseiről, amelyben arra jutott, hogy a kormány IMF-ügyben tett 180 fokos fordulata bukásnak tűnik, Orbán Viktor pedig egy különc csodabogárrá vált.
Vágólapra másolva!

"Az idő és az események rövid távon nem Orbán Viktornak dolgoznak" - írja elemzésében az Economist című tekintélyes gazdasági hetilap, amely pénteken "Orbán-bolygó" címmel közöl elemzést a magyar pénzügyi és politikai helyzetről. Az interneten már csütörtök este olvasható cikk többek között azt elemzi, hogy hogyan jutott Magyarország az IMF elutasításától az újabb IMF-tárgyalásokig. A lap szerint a magyar kormány "konok és önpusztító megközelítését" mutatja, hogy Orbán Viktor 2010 júliusában "kiviharzott" az IMF-fel folytatott tárgyalásokról, most pedig teljes fordulatot véve új tárgyalásokat kezdett velük. "Miután hangosan kinyilvánította a külső világtól való függetlenségét, a mostani, a nagy nyomás miatt tett engedmények bukásnak tűnnek" - írják.

A cikk felsorolja, hogy milyen okok miatt kellett újra az IMF-hez fordulni, említi a rekordmélységbe zuhanó forintárfolyamot, a sikertelen kötvényeladásokat, és azt is, hogy a Standard & Poor's hitelminősítő kilátásba helyezte az ország leminősítését. Ebben a helyzetben az Economist szerint valóban megnyugtatta a piacot az IMF-tárgyalások felújítása, de - mint írják - "a hatást tompította, hogy milyen esetlenül jelentették be az egészet", még mielőtt az IMF-et vagy az Európai Központi Bankot tájékoztatták volna a terveikről.

A lap szerint valóban stabilizációs lépésnek számított, hogy a magyar kormány csökkentette a költségvetési deficitet, többek között a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások felhasználásával, illetve hogy adókat vetett ki a főleg külföldi tulajdonban lévő bankokra. A növekedés azonban még mindig a várakozások alatt van, és hatalmas a feketegazdaság mértéke - írják.

Miközben Orbán egy londoni egyetemen lelkesülten arról beszélt, hogy nagy gazdasági előnyöket vár az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatától, a lap szerint Magyarország helyzete rosszabb, mint a 2008-as IMF-hitel idején. Akkor ugyanis az Orbán által kárhoztatott "külvilág" azonnal és gyorsan segített Magyarországon, mert attól félt, hogy a magyar válság a többi ex-kommunista országra is átterjed. Most viszont egészen más a helyzet, mivel a spanyol és olasz nehézségek miatt "a kelet-európai címke elvesztette a jelentését" az EU-ban.

Szlovénia és Szlovákia az eurózóna tagja, Lengyelország pedig megkérdőjelezhetetlen gazdasági és diplomáciai súlypont a térségben. "Orbán ezért egy különc csudabogárnak tűnik, országa pedig kevésbé számít fontosnak egy olyan időben, amikor a hitelezők pénzéért és idejéért más, sürgősebb hívások érkeznek" - írják.

Az Economist szerint a legnagyobb probléma mégis a hazai pályán vár Orbánra, aki "marginális problémákra", például a médiatörvényre aprózta el idejét és energiáját. "Kormányának bunkermentalitása" megrontotta a választókkal való kommunikációt, és most "vetélytársai kárörvendőn figyelnek, támogatói pedig forrongnak" - írja a lap.