Eltűnt kórlapok miatt tesz feljelentést az Uzsoki kórház

Vágólapra másolva!
Bizonyító erejű dokumentumok tűntek el az Uzsoki utcai kórházból, ahol a rendőrség morfin-túladagolásos emberölés gyanújával nyomoz - közölte a kórház. Az intézmény feljelentést tesz az eltűnt kórlapok miatt, amelyek a kérdéses halálesetekről szólnak. Emellett feljelentik azt a férfit, aki korábban egy orvosi szaklapban cikket írt az állítólagos morfin-túladagolásokról.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tesz az Uzsoki utcai kórház által megbízott ügyvédi iroda az intézményben történt állítólagos kábítószer-túladagolási esetek ügyében. A kórház szerint ugyanis az intézményből kórlapok tűntek el, amelyeket vagy egy az esetekről szóló újságcikk írásához, vagy az ellenőrzés akadályoztatása érdekében vitt el valaki. A kórház a jó hírnevének megsértése miatt is megteszi a szükséges jogi lépéseket - közölték csütörtökön.

A közlemény szerint a nyomozás alapját képező orvosi szakcikk szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. "A cikk szerzőjének a hamis vád következményeivel is számolnia kell" - közölte a kórház.

Néhány hónapja az Aszklepion című orvosi szaklapban jelent meg egy terjedelmes cikk arról, hogy egy magyarországi kórházban morfintúladagolással ölnek meg végső stádiumban lévő daganatos betegeket. A Szándékos morfintúladagolás Magyarországon című cikk szerint olyan daganatos betegeknél, akiknek gyógyulása esélytelen, és várhatóan két-három héten belül bekövetkezik a vég, a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösével érik el, hogy néhány órán belül kómába essenek és néhány napon belül meghaljanak.

A cikk nem nevezte meg, hogy szerzője melyik kórházban szembesült az eljárással. A héten azonban a BRFK közölte, hogy nyomozás indult emberölés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a fővárosi Uzsoki kórházban. A gyanú gyakorlatilag megegyezett a cikkben leírt állításokkal. (Az ügy hátteréről itt olvashat bővebben.)