Elmaradt a hajnali elsötétítés Esztergomban

Vágólapra másolva!
Hajnalban még égtek az utcai lámpák Esztergomban. Az önkormányzat tartozása miatt csütörtökre ígérte a közvilágítás lekapcsolását a helyi szolgáltató, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikortól. A rendőrség arra készül, hogy este elsötétül a város, fokozott lesz a rendőri jelenlét. A városban lakó gyerekek egy alapítványnak köszönhetően a héten biztosan kapnak meleg ebédet az iskolákban, óvodákban.
Vágólapra másolva!

Reggel még volt világítás Esztergomban - tudta meg az [origo] helyi lakosoktól. A városi közvilágítást szolgáltató cég szerdán azt közölte, az önkormányzat mintegy 170 milliós tartozása miatt csütörtöktől megkezdik a közvilágítás kikapcsolását. A szolgáltató Tivi Kft.-t megkerestük, hogy ez pontosan mikor kezdődik és milyen ütemezés szerint zajlik, de későbbre ígértek tájékoztatást. A világítást szolgáltató cég vezetője, Drága Bálint pedig "házon kívül tartózkodik", szerkesztőségünkbe csak szerdai, a közvilágítás kikapcsolását bejelentő, azt magyarázó nyilatkozatot juttaták el.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szerda este és éjjel még volt közvilágítás Esztergomban. Úgy tudják, hogy a polgármesteri hivatal és a szolgáltató között még most is tartanak az egyezetések. Ennek ellenére a szóvivő elmondása szerint arra készülnek, hogy este nem lesz világítás a városban. Fokozott lesz a rendőri jelenlét, több gyalogos járőrt és járművet vetnek be, hogy a közbiztonságot és közlekedésbiztonságot fenn tudják tartani - tette hozzá.

Esztergomban az önkormányzat tartozásai miatt a HunGast Esztergom Kft. többszöri figyelmeztetés után szerdán megszüntette a közétkeztetést a városi gyermekintézményekben és a szociális központban, ezért az iskolákban otthonról hozott ebédet ettek szerdán a gyerekek. Csütörtökön és pénteken a Gyermekétkeztetési Alapítvány biztosítja az étkezést a városban lakó gyerekeknek. Ez ebédet jelent, tízórait nem kapnak - tájékoztatták az [origo]-t a Babits Mihály Általános Iskolából. A Gyermekétkeztetési Alapítvány összesen 890 óvodás és 681 általános iskolás ebédjének a költségeit vállalta át.

A helyi képviselő-testület kedden határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a két szolgáltató, a HunGast és a Tivi számláinak kifizetéséről. A múlt pénteken Tétényi Éva független polgármester és a Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan módosítást terjesztett elő, amelyben kifizették volna a HunGastot illető 27 millió és a Tivinek járó 19 millió forintot. Az ülésen a frakcióvezető végül nem volt jelen, és a Fidesz-KDNP többségű testület Meggyes Tamás korábbi polgármester indítványát szavazta meg, amely mindkét cégnek csak 10-10 millió forintot biztosított.

Tétényi Éva az MTI-nek szerdán elmondta, ezeket az összegeket azért nem utalta át, mert a városháza mindhárom ellenjegyzési joggal felruházott dolgozója írásba adta: nem ellenjegyzi az összegek átutalását, azokra ugyanis nincs költségvetési fedezet.