Orbán: Nem tűrjük, hogy magyarokat fosszanak meg az állampolgárságuktól

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint a mindenkori magyar államnak a saját nemzeti érdekeiből kell levezetnie lépéseit, és mindig ki kell állnia a magyarokért, a miniszterelnök erről a Magyar Állandó Értekezlet csütörtöki tanácskozásán beszélt Budapesten.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint a magyar államnak a Kárpát-medencében cselekvő államnak kell lennie, ki kell állnia a magyarokért, és "nem tűrhetjük el, hogy akár egyetlen magyart is megfosszanak az állampolgárságától abban az országban, ahol él". A miniszterelnök csütörtökön a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) budapesti tanácskozásán tartott beszédet. Orbán Viktor ezzel arra reagált, hogy a múlt héten Boldoghy Olivér révkomáromi színész elvesztette szlovák állampolgárságát, amiért a nyáron felvette a magyart.

A Kárpát-medencei magyarság a következő években szerinte egy fokozatosan erősödő anyaországgal számolhat, amelynek gazdasági lehetőségei ugyan nem bővülnek úgy, mint 1998 és 2002 között, "de kétségkívül bővülni fognak".

A kormányfő kiállt amellett, hogy a magyar államnak továbbra is a saját nemzeti érdekeiből kell levezetnie a mindenkori lépéseit, saját magyar gazdasági modellt kell építenie. A kettős állampolgárság jogintézményének megalkotása történelmi siker Magyarország számára - mondta Orbán. A miniszterelnök szerint a kettős állampolgársággal - amellett, hogy megvalósult egy nemzetstratégiai cél - megszűnt a magyar nemzet Kárpát-medencén belüli közjogi diszkriminációja. Öntudat nélkül egy nemzeti közösség nem lehet sikeres, és nem érhet el gazdasági előnyöket sem - fogalmazott a rendezvényen a kormányfő.

"Vért verítékezve, de újjáépül az ország"

A miniszterelnök csütörtökön a Magyar Állandó Értekezlet budapesti tanácskozásán azt is mondta, hogy erősíteni kell a kapcsolatot a szomszédos államokban kormányon vagy ellenzékben lévő, de a közép-európai együttműködés jegyében "velünk együttműködni hajlandó és képes politikai erőkkel".

A miniszterelnök szerint bár a kormányváltás óta továbbra is tombol az európai válság, a magyar kabinet - igaz, "vért verítékezve, lépésről lépsére haladva", de újjáépíti az országot. Orbán szerint ez akkor is így van, ha a mindennapi életszínvonalban még nagyon sok pozitív változásra van szükség ahhoz, hogy az emberek maguk is sikeresnek érezzék mindazt, ami történik Magyarországon.

Szlovákiai-magyar politikusok az alkotmánybírákat sürgetik

Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke levélben fordult a szlovák alkotmánybírósághoz, amelyben sürgeti, hogy a testület mihamarabb vizsgálja meg, összhangban van-e az alkotmánnyal a tavaly módosított és sokat vitatott szlovák állampolgársági törvény - tájékoztatta Czuczor Nóra, a Híd szóvivője az MTI pozsonyi tudósítóját csütörtökön.

"Ez egy érzékeny téma, ráadásul a törvény életbe lépése óta folyamatosan vesztik el szlovák állampolgárságukat azok, akik valamilyen más ország állampolgárságáért folyamodtak. Meggyőződésem, hogy ez a választási kampány során felesleges feszültségkeltéshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében a lehető leghamarabb le kellene zárni az ügyet. Ezért sürgetem a mielőbbi alkotmánybírósági döntést " - jelentette ki Bugár.