Több mint hatszáz módosító érkezett az önkormányzati törvényjavaslathoz

Vágólapra másolva!
Fideszes városvezetők továbbra is a megyei jogú város és a megyei közgyűlés elnevezést használnák a kormány által javasolt formulák helyett, és még az előterjesztés címén is többféleképpen változtatnának. Az önkormányzati törvényjavaslathoz több mint hatszáz módosító javaslat érkezett.
Vágólapra másolva!

Több mint hatszáz módosító javaslat érkezett a csütörtök esti határidőig az önkormányzati törvényjavaslathoz. Megyei jogú városok fideszes polgármesterei alapvetően változtatnának a Pintér Sándor belügyminiszter jegyezte törvényjavaslat terminológiáján: fenntartanák a megyei jogú város, illetve a megyei közgyűlés elnevezést, amelyek helyett a kormány a megyei város és a megyei képviselő-testület megjelölést javasolta. Ugyancsak ragaszkodnának ahhoz, hogy a megyei jogú városok döntéshozó szervét közgyűlésnek, és ne képviselő-testületnek hívják. Változtatnának a jogszabály megnevezésén is: a helyi önkormányzatokról szóló törvény helyett egy módosító indítvány a Magyarország helyi önkormányzatairól, egy másik pedig "a helyi önkormányzásról" címet adná.

Bebes István körmendi és Szekó József mohácsi polgármester kivenné a törvényjavaslatból azt a megkötést, hogy a főállású polgármesterek egyéb tevékenységükért nem fogadhatnak el díjazást. Számos más fideszes politikus pedig azt javasolja, hogy az önkormányzati képviselők esetében ne legyen kizáró ok, hogy a bíróság által feloszlatott egyesület működésében vesz részt.

Rogán Antal belvárosi és Láng Zsolt II. kerületi polgármester közösen jegyzi azt a javaslatot, amely alapján a fővárosi önkormányzat feladata lenne a budapesti parkolás feltételrendszerének kialakítása és a szükséges szabályozás megalkotása, az üzemeltetés viszont a kerületek hatáskörébe tartozna. A Belügyminisztérium eredeti javaslata ezzel szemben azt tartalmazta, hogy a belvárosban a parkolás feltételrendszerének kialakítása és működtetése is a főváros feladata legyen.

Láng Zsolt egy másik módosító javaslatban - Kósa Lajossal együtt - a fővárosi önkormányzat feladatainak bővítését és pontosítását fogalmazza meg. Kimondanák, hogy a főváros feladata a távhőszolgáltatás mellett az ivóvíz-ellátás, a csatornaszolgáltatás és a hulladékgazdálkodás is, illetve a biztosítandó szociális ellátások között megemlítenék az állami gondozottak ellátását, az anyaotthonok és más gyermekvédelmi intézmények fenntartását.

Kósa Lajos és Láng Zsolt ugyanakkor lehetővé tenné, hogy a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatásköröket adjon át a kerületi önkormányzatoknak, az ellátásukhoz szükséges anyagi eszközökkel együtt. Kovács Zoltán hasonlóképpen rögzítené, hogy a helyi önkormányzat az állammal kötött megállapodás alapján elláthat állami feladatokat, a megállapodásban pedig rendelkezni kell a feladatellátás finanszírozásáról.