Kőbánya után Egerben is betiltották a playbacket

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől Egerben is tilos a színpadi fellépők tátogása. Májusban a kőbányai önkormányzat döntött arról Póka Egon zenész kezdeményezésére, hogy rendezvényein csak az élő produkciókért fizet. Az ötletet Pécs, Dunaújváros és Budapest is átvenné.
Vágólapra másolva!

"Nem örültek a haknizók" - mondta Póka Egon basszusgitáros, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola igazgatója arról a kezdeményezéséről, melynek hatására a X. kerület képviselőtestülete májusban határozatot hozott a nem élő zene betiltásáról az önkormányzat által finanszírozott rendezvényeken (ez nem vonatkozik a magántőkéből finanszírozott rendezvényekre, így például a szórakozóhelyek zenés programjaira sem).

Csütörtöktől ugyanez Egerben is tilos, és - mint Póka Egon a Borsnak elmondta -, a kiindulópont ugyanaz volt itt is, mint tavasszal a kőbányai határozat esetében. Az egri javaslatot a Csík Zenekar hegedűse, Szabó Attila terjesztette be.

Az egri képviselők a közművelődési és kulturális feladatokról szóló rendeletet módosították, melyben új elemként szerepel "kizárólag élőzenei, akusztikus vagy elektronikus hangszerekkel előadott vagy kísért énekesek, koncertek megvalósításának támogatása" - számolt be a javaslatról a szavazás előtt a Heol.hu, Heves megyei hírekkel foglalkozó internetes újság.

A lapnak az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója azt mondta, hogy az elhatározás jó, de tovább kell gondolni a kérdést. Mészárosné Pusztai Éva arról beszélt, hogy fontosnak tartja: indokolt esetben el lehessen térni a rendelettől. Mint mondta, bizonyos eseményeken, mint egy gyermeknap, megfizethetetlen egy teljes zenekar.

Póka Egon úgy véli, hogy a hallgatóság tudatos becsapása a playback. "Adót erre ne költsünk! Se önkormányzati rendezvényen, se önkormányzat által fenntartott intézményben, művelődési házban, sportházban. Nehogy már "fluortomit" meg a társait közpénzből etessük" - fogalmazott a zenész.

Póka a kőbányai határozat fogadtatásáról azt mondta a Borsnak, hogy a haknizók "prüszköltek kicsit, de semmi komoly". Mint mondta, egy haknizónak legfeljebb a társával kell megosztania a gázsit. Aztán beül az autóba, jöhet a következő falunap. Ha élőben, zenekarral lépne fel, akkor meg ugyanaz a pénz hatfelé menne - magyarázta. Póka szerint fontos lenne, hogy Budapest egészében átvegye a kezdeményezést. "Nem lesz könnyű menet, de idővel ezt is megoldjuk".