Budapestet is bóvliba vágta a Moody's

IMF, hitelminősítés, bóvlikategória, leminősítés, válság
Vágólapra másolva!
Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's hitelminősítő. Az indoklásban többek között az áll, hogy Budapest és az állam között szoros a kapcsolat, a város közvetlen adósságának közel kétharmada mögött állami garancia van.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service hitelminősítő szombat hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal a befektetésre nem ajánlott, pénzügyi zsargonban bóvli minősítésnek nevezett kategóriába, "Ba1"-re rontotta a magyar fővárosra külön megállapított adósbesorolását, miután csütörtök éjjel ugyanilyen mértékben rontotta a magyar kormánykötvény osztályzatát.

Budapest új, besorolását is - csakúgy, mint Magyarország osztályzatát - változatlanul további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással látta el a hitelminősítő. Pénteken késő este a Magyar Fejlesztési Bank, az OTP, és hat további magyar bank leminősítését is bejelentette a Moody's. Az ország leminősítésével és annak hatásaival kapcsolatos összes hírünket megtalálja itt.

Fesztültségeket lát a Moody's

Budapest leminősítésésnek indoklásában a Moody's közölte, a lépés tükrözi a főváros és a magyar állam közötti szoros kapcsolatot, tekintettel arra, hogy a közvetlen városi adósság 59 százaléka mögött állami garancia van, emellett nem teljesítésre vonatkozó keresztzáradékok is érvényben vannak, amelyek erős kapcsolatot teremtenek a város adósságának fennmaradó hányadával is.

Budapest minősítését továbbra is alátámasztja a város megfelelő működési szintű teljesítménye - amelyet sikerült fenntartani még az utóbbi időszak gazdasági válsága közepette is -, valamint a hosszú lejárati profilból és a jó készpénzpozícióból eredően kezelhető adósságszolgálati teher - áll a Moody's szombat hajnali elemzésében.

A besorolás a hitelminősítő szerint ugyanakkor jelzi az idei évben jelentkező, növekvő költségvetési feszültségeket is, amelyek a Moody's várakozása szerint 2012-ben is fennmaradnak, valamint a magas devizakitettséget és közvetett adósságot. A negatív kilátás érvényben hagyása összhangban a Magyarországra vonatkozó negatív kilátással, és mutatja az ország költségvetési konszolidációs stratégiájának bizonytalanságát, valamint a kormány magas refinanszírozási igényeivel kapcsolatos aggályokat. A Moody's egyúttal jelezte, hogy a magyar adósosztályzat bármilyen esetleges romlása Budapest osztályzatát is lefelé módosítaná.