Vágólapra másolva!
Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg a II. kerületben vasárnap tartott időközi országgyűlési képviselő-választást. A II. kerület polgármesteri tisztét is betöltő poltikus a 2010-es választásokon listáról már bejutott a parlamentbe, így a Fidesz vezetése dönthet majd arról, hogy a most egyéniben is győztes képviselő listás helyére kit küld az Országgyűlésbe. Hogy kit, azt még maga Láng sem tudja.
Vágólapra másolva!

Ahogy a két héttel ezelőtti első fordulóban is, ezúttal is több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen, vagyis fölényesen nyerte a II. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választást Láng Zsolt, a Fidesz jelöltje.

A helyi választási iroda 98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint a kormánypárti jelölt a szavazatok 58,45 százalékát, 9637 szavazatott szerzett, míg a második helyen végzett MSZP-s Lévai Katalint csak a voksoláson részt vevők 30,55 százaléka, 5038 választó támogatta. A harmadik - ahogyan a két hete tartott első fordulóban is - az LMP-s Karácsony Gergely lett 6,45 százalékkal, 1064 vokssal. Ez nagy visszaesés egyébként a jelölt két héttel ezelőtti eredményéhez képest, akkor ugyanis még 15,55 százalékot kapott.

A negyedik helyen a Jobbik színeiben induló Bodor Zoltán végzett 3,75 százalékkal (619 szavazat), az ötödik pedig Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje lett, 0,79 százalékkal (131 szavazat).

A 100 százalékos feldolgozottságú adatokra még néhány napig várni kell a külképviseleti voksok hazaérkezése miatt, ám a nagy szavazatkülönbség miatt kizárt, hogy bárki megelőzze a kormánypárti jelöltet, aki egyben a II. kerület polgármestere is.

A szavazáson este 7 óráig a választópolgároknak mindössze 34,16 százaléka jelent meg, de ez nem befolyásolta a választás érvényességét, miután egy nyár végén elfogadott fideszes törvénymódosítás értelmében az időközi választások második fordulóján nincs érvényességi küszöb. A mandátumot az új szabályok alapján az a jelölt kaphatja meg, akire a legtöbben szavaztak.

Az egyéni választókerületi mandátumot most megnyerő Láng Zsolt jelenleg listás képviselő az Országgyűlésben, így a Fidesz dönthet majd arról a hivatalos eredmény ismeretében, hogy a pártlistáról ki kapja meg a "felszabaduló" mandátumot.

Láng Zsolt az eredmények bejelentése után komoly eredménynek, és a bizalom jelének nevezte a választás második fordulójában elért eredményét és az "átlaghoz képest" kifejezetten jónak mondta, hogy a választópolgárok több mint 34 százaléka részt vett a szavazáson. A politikus bevallásaszerint egyelőre maga sem tudja, hogy kit jelöl majd a Fidesz elnöksége a listás helyére.

Az MSZP jelöltje, Lévai Katalin "tisztes eredményként" értékelte a választáson elért második helyét, szerinte a voksolás egyértelműen azt bizonyítja, hogy a demokratikus pártok összefogásának nincs alternatívája.Úgy vélte, a két héttel korábbinál mintegy 6 százalékponttal jobb választási szereplésével azt bizonyította, hogy van értelme az "Orbánon túli világ" összefogásának. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy Karácsony Gergely nem lépett vissza a javára az első fordulót követően, hiszen szerinte a jelenleginél szorosabb eredménnyel végződhetett volna a voksolás.

Karácsony Gergely, az LMP jelöltje azt mondta, várható volt, hogy a második fordulóban csökken a részvétel, és ez számára visszaesést jelent majd. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik rá voksoltak, habár, mint fogalmazott, sajnálta, hogy egy részük érthető módon, hideg racionalitással úgy döntött, otthon marad. Közölte, úgy látja, az ellenzéknek meg kell újulnia, az LMP-nek pedig szervezetileg kell megerősödnie, hogy 2014-ben megtörhessék a kormánypártok uralmát.

A Jobbik jelöltje sajnálatosnak nevezte a részvételi arány csökkenését a második fordulóban és úgy vélte: tovább kell erősíteni a Jobbik ismertségét, táborát a II. kerületben és egész Budapesten is. Az LMP visszaeséséről a politikus azt mondta, hogy "ez a Janus-arcú politika nem jön be még itt Budapesten sem".

Az egy százalékot el nem érő Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) szerint az, hogy szavazóik a második fordulóban is elmentek voksolni, azt jelenti, hogy megszületett az új nemzedék egy biztos bázisa.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az Országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

A kerület két hete egyszer már nekifutott a szavazásnak, de akkor a választás érvénytelen volt, mert nem mentek el elegen szavazni.